Kolombiya, "Paramolar" için UNESCO'ya başvurdu

Kolombiya, "Paramolar" için UNESCO'ya başvurdu

Ülkenin yüksek rakımlı bölgelerinde su kaynağı ve ekosisteme sahip Paramolar'ın Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmesi talebiyle Kolombiya Ulusal Teftiş Kurulunca başvuru yapıldı

BOGOTA (AA) - Kolombiya Ulusal Teftiş Kurulu, ülkenin yüksek rakımlı bölgelerinde su kaynağı ve ekosisteme sahip olan Paramolar'ın Dünya Mirası Listesi'ne alınması için Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütüne (UNESCO) başvuruda bulundu.

Kurulun internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Çevre İşleri Delegesi Müfettiş Gilberto Blanco Zuniga'nın yazdığı mektupla UNESCO'ya müracaat edildiği duyuruldu.

Kolombiya hükümetinin Paramolar'ı korumak amacıyla sınırlarının belirlenmesi ve mevzuat hazırlanması gibi çalışmalar yürüttüğü hatırlatılan açıklamada, buna rağmen bu alanların madencilik, besicilik ve tarım faaliyetlerinden etkilenmeye devam ettiğine vurgu yapıldı.

Açıklamada, UNESCO'nun Paramolar'ı Dünya Miras Listesi'ne dahil etmesiyle Kolombiya'nın bu bölgelerin korunmasında teknik ve ekonomik destek alabileceği belirtildi.

Ağaçlara rastlanmayan ve bitki örtüsünün su ürettiği Paramolar, 2 bin 700 metreyi aşan yüksekliklerde bulunuyor. Dünyada, barındırdıkları biyoçeşitlilik ve ekosistemleri ile benzersiz görülen Paramolar'ın büyük bölümü Kolombiya sınırları içinde yer alıyor.

- Ülkedeki Paramo tartışması

Kolombiya'daki Paramolar'dan Santurban'da, bu ülkeye 45 milyon dolarlık destek vereceği açıklanan Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) altın çıkarmak istediğine yönelik haberlerin ardından tartışmalar çıkmış, ülke genelinde "Ulusal Çevre Hareketi" adıyla toplanan çevreci örgütler Ibague kentinde bir araya gelmişti.

Örgütler, ülkedeki seçim sisteminin uygulayıcılarından "Registraduria"ya çağrıda bulunmuş ve söz konusu bölgede olası bir maden çalışmasının halk oylamasıyla bölge insanına sorulmasını istemişti.

Ayrıca yerel basındaki haberlere göre, Bucaramanga Belediye Başkanı Rodolfo Hernandez, BAE'lilerin altın çıkarmayı planladıkları bölgenin su kaynaklarına çok yakın olması dolayısıyla hükümete tepki göstermişti.

Açıklamaları reddeden Çevre ve Sürdürülebilir Gelişme Bakanı Luis Gilberto Murillo ise söz konusu madenin Santurban Paramosu'nun dışında yer aldığını ve ruhsatlandırma sürecinin de hükümetin değil, Çevre Ruhsatları Ulusal Otoritesinin yetkisinde olduğunu ifade etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :