Kolombiya hükümeti ile ELN arasında barış görüşmeleri

Kolombiya hükümeti ile ELN arasında barış görüşmeleri

Ekvador'un başkenti Quito'da yürütülecek görüşmelerin başlaması için Ulusal Kurtuluş Ordusunun, eski Kongre Üyesi Sanchez'i serbest bırakması bekleniyor- Kolombiya adına görüşmeleri yürütecek heyetin başında eski Tarım Bakanı Juan Camilo Restrepo bulunuyo

BOGOTA (AA) - Kolombiya hükümeti ile isyancı Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasında barış görüşmelerinin bugün başlaması bekleniyor.

Ekvador'un başkenti Quito'da yapılacak barış görüşmelerinin önündeki tek pürüz, ELN'nin 7 aydır rehin tuttuğu eski kongre üyesi Odin Sanchez'in durumu.

Görüşmelere Kolombiya hükümeti adına katılacak heyetin başında bulunan eski Tarım Bakanı Juan Camilo Restrepo salı günü, görüşmelerin başlaması için Sanchez'in serbest bırakılmasının şart olduğunu açıklamıştı. Restrepo'ya sosyal medya hesabından yanıt veren örgüt, bu açıklamanın görüşmeleri zedeleyeceğini ileri sürmüştü.

EFE ajansının haberine göre, Cali kentinin Başpiskoposu Dario Monsalve, yetkililerin örgüt içinden aldıkları bilgilere dayanarak, Sanchez'in 48 saat içinde salıverileceğini aktardı.

Odin Sanchez hala serbest bırakılmamasına rağmen Kolombiya kamuoyu ve medyasında, ELN ile müzakerelerin başlayacağına dair olumlu bir beklenti hakim.

- Müzakere heyetleri

Kolombiya hükümetinin görevlendirdiği heyette, Başmüzakereci Restrepo'nun yanı sıra İçişleri Bakanı Juan Fernando Cristo Bustos, Çalışma Bakanı Clara Lopez Obregon, Kolombiya Silahlı Kuvvetleri eski komutanı Fredy Padillo de Leon, eski çevre bakanları Luz Helena Sarmiento ile Juan Mayr, emekli general Eduardo Herrera Verbel, Kolombiya'nın eski İtalya Büyükelçisi Juan Sebastian Betancur, Rosario Üniversitesi'nde Psikiyatrist ve Psikanalist olarak görev yapan Alberto Fergusson gibi isimler bulunuyor.

ELN adına müzakerelere katılacak 18 kişilik heyetin başında, Pablo Beltran adıyla tanınan İsrael Ramirez Pinada yer alıyor.

- ELN'den, Ekvador'a teşekkür

Bu arada örgütün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Ekvador’a, Kolombiya barışı için gösterdiği çabadan" ötürü teşekkür edildi.

Açıklamada, "Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa ve hükümetine sıcak selamlarımızı yolluyoruz. Kolombiya'da barışı destekleyenleri ve bu görüşmeleri organize edenleri kucaklıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Kolombiya'da 2 Ekim'de FARC ile imzalanan barış anlaşması referanduma götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının oy kullandığı referandumda haklın yüzde 50,24'ü anlaşmaya "hayır" demişti.

Kolombiya'nın ikinci büyük solcu gerilla örgütü ELN, 29 Eylül'de sosyal medya hesabı üzerinden hükümetle arasındaki olağanüstü farklılıkların üstesinden gelmeye ve barış görüşmelerini başlatmaya hazır olduğunu duyurmuştu. Resmi barış görüşmelerinin 27 Ekim'de Ekvador'da başlayacağı açıklanmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :