Kolluk Gözetim Komisyonunun kurulması

Kolluk Gözetim Komisyonunun kurulması

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu:- "Komisyon ile kolluk görevlileri hakkındaki iddialar, daha hızlı ve etkin bir şekilde incelenecek, töhmet altında kalmaları engellenecektir"

TBMM (AA) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Kolluk Gözetim Komisyonunun kurulmasıyla, kolluk görevlileri hakkındaki iddiaların daha hızlı ve etkin bir şekilde inceleneceğini bildirdi.

Yeneroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 3 Mayıs 2016'da TBMM Genel Kurulunda Kolluk Gözetim Komisyonunun Kurulmasına Dair Kanun Tasarısı'nın yasalaştığını anımsattı.

Söz konusu kanunun, insan haklarına dayanan bir hukuk devleti olma kararlılığının göstergelerinden birisi olduğunu vurgulayan Yeneroğlu, "Zira devlet aygıtının, kendisine verilen erki hukuka uygun, meşru ve orantılı bir şekilde kullanabilmesinin olmazsa olmazı, sürekli gerçekleştirilecek denetim faaliyetidir." değerlendirmesinde bulundu.

Yeneroğlu, kolluk görevlilerinin görevlerini yerine getirirken arama, zor kullanma, özgürlüğü kısıtlama gibi yetkileri kullanabildiğini ifade etti.

Bu yetkilerin ne şekilde kullanıldığının denetimini sağlayacak mekanizmalardan birisi olan Kolluk Gözetim Komisyonu ile öncelikle vatandaşların kolluk görevlileri eliyle uğradıkları insan hakkı ihlallerini şikayet edebilecekleri ve sonuç alabilecekleri bir mekanizmanın kurulduğunu vurgulayan Yeneroğlu, şunları kaydetti:

"Bu durum, kolluk kuvvetlerine toplumsal güvenin artmasını sağlayacaktır. Kolluk Gözetim Komisyonu ile ayrıca kolluk görevlileri hakkındaki iddialar daha hızlı ve etkin bir şekilde incelenecek, töhmet altında kalmaları engellenecektir. Kolluk Gözetim Komisyonunun oluşumunda kolluk görevlilerine yer verilmemesi ve üyeleri arasında bir serbest avukat ve bir akademisyenin bulunması, komisyon üyelerinin görev süreleri boyunca görevden alınamamaları, hiçbir organ, makam, merci ve kişinin komisyona emir ve talimat verememesi ve tavsiye veya telkinde bulunamamasının hüküm altına alınmış olması, komisyonun bağımsızlığı açısından memnuniyet vericidir."

Kolluk Gözetim Komisyonunun sadece gelen ihbar ve şikayetler üzerine değil resen inceleme başlatabilme yetkisi olduğuna işaret eden Yeneroğlu, bunun sistemin etkin işleyebilmesi için getirilmiş, yerinde bir düzenleme olduğunu ifade etti.

Yeneroğlu, komisyonunun hazırladığı raporları kamuoyuyla paylaşma yetkisinin ve yıllık düzenlediği raporu, İnsan Hakları Komisyonuna sunmasının, kamuoyu denetimini sağlamak ve farkındalık yaratmak açısından önemli düzenlemeler olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin işkenceye sıfır tolerans politikasını hedeflediğini hatırlatan Yeneroğlu, Kolluk Gözetim Komisyonunun kurulmasıyla bu hedefe ulaşmak için büyük bir adım daha atıldığını vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :