Kolej standartlarında ücretsiz mesleki eğitim

Kolej standartlarında ücretsiz mesleki eğitim

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Özel İkitelli OSB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, öğrencilerine kolej standartlarında ve ücretsiz eğitim imkanı sunuyor

FİLİZ KINIK - Organize sanayi bölgelerinde özel okul statüsünde meslek liseleri açılması imkanının tanınmasıyla iki yıl önce İstanbul'da faaliyete başlayan İkitelli Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, öğrencilerine kolej standartlarında ücretsiz eğitim veriyor.

Sanayi bölgelerinde ara eleman ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla 2012'de yürürlüğe giren düzenlemenin ardından birçok organize sanayi bölgesinde özel okul statüsünde meslek lisesi açıldı.

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nde açılan Özel İkitelli OSB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi de öğrencilerine kolej standartlarında ve ücretsiz eğitim imkanı sunuyor.

 Alanında tek olan lisede, öğrenciler 25 kişilik sınıflarda, ahilik kültüründen uzaklaşmadan yeni nesil çırak olarak yetişiyor.

Yaklaşık 2 bin kişinin eğitim aldığı okulda, öğrencilere mekatronik, makine, otomotiv, biyomedikal, kimya ve elektrik-elektronik alanlarında uygulamalı eğitim veriliyor.

Sektörde birçok firmanın da stajyer talep ettiği okuldaki öğrenciler, yüksek teknolojiyle kurulan atölye ve laboratuvarlarda uygulamalı eğitim alıyor.

- İstanbul'da tek

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan okulun kurucusu Fırat Şuekinci, okulun İstanbul'da alanında tek olduğunu söyledi. 

Öğrencilere, yüzde yüz burslu olarak kolej statüsünde eğitim verdiklerini anlatan Şuekinci, "Bu okulların açılmasının amacı, organize sanayi bölgesinde yetişmiş ara eleman ihtiyacını gidermek. Bu kapsamda 2012'de Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında yapılan bir sözleşmeye istinaden bu okul kuruldu. Okulumuzda bütün öğrencilerimiz tamamen ücretsiz eğitim alıyor" dedi.

Şuekinci, okulda 99 derslik, 46 atölye ve 12 laboratuvar bulunduğunu belirterek, öğrencilerin birebir uygulama atölyelerinde eğitim aldıklarını anlattı.

Okuldaki atölyelerin de son teknolojik aletlerle donatıldığını kaydeden Şuekinci, "Okulumuzda 10 adet CNC tezgahı var. Bölgenin en büyük oto servisinde bile olmayan makine teçhizatı bizde. Çocuklarımıza bu okulda, 'Ben bunu bilmiyorum, görmedim' diyemeyeceği bir eğitim veriyoruz" şeklinde konuştu. 

- İsteyen üniversiteye devam edebiliyor

Öğrencilerin, liseden mezun olduktan sonra diğer meslek lisesi öğrencileri gibi iki yıllık meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş hakkına sahip olduklarını belirten Şuekinci, üniversitede mühendislik bölümünü seçen öğrencilerin de ek puan alacağını söyledi. 

Şuekinci, öğrencilerin okula direkt başvurabileceklerini ifade ederek, "Okumak istemeleri çok önemli. Biz TEOG puanlarını çok fazla dikkate almıyoruz. Bizim buradaki amacımız, kaliteli ara eleman yetiştirmek, çocukları direkt meslek sahibi yapmak" diye konuştu.

- "Birçok firma, bizden stajyer talep ediyor"

Fırat Şuekinci, 3 bin kişilik kapasitesi olan ve 2 bin kişinin eğitim aldığı okulda daha çok öğrenciye eğitim vermek istediklerini aktararak, "Çünkü sadece İkitelli OSB'de 30 bin iş yeri var. Her iş yerine bir öğrenci yerleştirsek, her yıl 30 bin kişi mezun etmemiz gerekir" diye konuştu.

İstanbul'da diğer meslek liselerindeki dersliklerde ortalama 50-70 arası öğrencinin eğitim aldığı bilgisini veren Şuekinci, "Bizim okulumuzda ise her 15 öğrenciye bir öğretmen eğitim vermekte. Çocuklar burada birebir makine teçhizatlarında eğitim alarak işi çok daha çabuk öğrenmekteler" dedi.

Şuekinci, şu anda okuldan stajyer öğrenci isteyen 80-100 civarı iş yeri bulunduğunu vurgulayarak, bu iş yerlerine bin öğrenci yerleştirebilecek düzeyde olduklarını anlattı.

THY, Mercedes ve Volkswagen gibi firmalara da öğrenci gönderdiklerini dile getiren Şuekinci, "Bu okuldan mezun olan öğrencilerin iş bulma şansları çok yüksek" şeklinde konuştu.

- Öğrenciler hem üretiyor hem öğreniyor

Şuekinci, okuldaki atölyelerde öğrencilerin üretim de yaptığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Okulda ayrıca sanayi bölgesindeki iş yerlerinden partiler halinde iş siparişleri alıyoruz ve burada çocuklarımıza ürettiriyoruz. Çocuklarımız, bir yerde sadece yapboz veya simülasyon değil de direkt üretimin içinde oluyorlar. Çocuklar, yapmış oldukları üretimlerden de harçlıklarını elde etmiş oluyorlar."

İkitelli OSB'nin kendi üniversitesini kurma adına çalışmalar da yaptığını belirten Şuekinci, "Üniversitenin projesi hazırlanmış durumda. İnşallah kurulduğu zaman buradan mezun olan çocuklarımız, kendi üniversitemize direkt geçiş yaparak, istedikleri takdirde yükseköğrenimlerini de tamamlamış olacaklar" ifadelerini kullandı.

- 400 kız öğrenci

Fırat Şuekinci, okulda eğitim alan 2 bin öğrenciden 400'ünün kız olduğunu ve bu öğrencilerin de daha çok otomotiv alanına yöneldiklerini söyledi.

Atölyelerinde öğrencilerin de aktif olarak yer aldığı değişik projelerin hayata geçirildiğini kaydeden Şuekinci, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Mesela, kimya laboratuvarımızda Türkiye'de hiç üretilmeyen yüzde yüz katkısız, doğal sabun yaptık. Öğrencilerimiz, bu projelerin içerisinde aktif olarak yer alıyorlar. Ayrıca 1979 model hurda bir araç aldık. Bu aracı bir öğretim yılı içerisinde öğrencilerimiz her şeyini yenileyerek yürür hale getirecek." 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı