Kökat: " Bir işçinin yaşam maliyeti 1.426 lira"

Kökat: " Bir işçinin yaşam maliyeti 1.426 lira"

Ekim 2014 ayı açlık ve yoksulluk sınırı değerlendirmesini yapan Türk-İş Konya İl Temsilcisi Necati Kökat “ Dört kişilik ailenin hanesine girmesi gereken toplam gelir...

Ekim 2014 ayı açlık ve yoksulluk sınırı değerlendirmesini yapan Türk-İş Konya İl Temsilcisi Necati Kökat “ Dört kişilik ailenin hanesine girmesi gereken toplam gelir; açlık sınırı 1.205 lira, yoksulluk sınırı 3.926 lira Mutfak harcamasında aylık yüzde 1.29 ve oniki aylık artış yüzde 13.26 oranında oldu. Bir işçinin yaşam maliyeti 1.426 lira, ama çalışanın eline geçen 891 lira.Çalışanların yoksulluğu makul değil

Türk-İş Konya İl Temsilcisi Necati Kökat “ TÜRK-İŞ tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla 27 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının 2014Ekim ayı sonuçlarına göre:

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.205,43 lira, Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3.926,47 liradır Hesaplanan bu tutar, dört kişilik bir ailenin yaşadığı haneye girmesi gereken toplam geliri ifade etmektedir.

 Ancak bu geliri aldığı ücretle elde edebilenlerin sayısı, ülkemizde sınırlı sayıdadır. Asgari ücretin 891,03 TL olduğu günümüzde milyonlarca kişi ailesiyle birlikte, günlük 30 lira düzeyinde elde ettiği gelirle geçimini sürdürmeye çalışmaktadır. Oysa dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken mutfak masrafı bile günlük 40 liraya ulaşmaktadır.

Konfederasyonumuzun belirlemelerine göre, tek bir kişinin yaşam maliyeti günümüzde 1.426,05 liraya ulaşmıştır. Bir işçinin, ailesi dikkate alınmadan sadece kendisi için yapması gereken harcama tutarı, yılbaşına göre 235 lira artmıştır.

Dört kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması tutarı yılbaşına göre 124 lira, yaşam maliyeti ise 403 lira artış göstermiştir.

Gerçekleşen enflasyon, yılbaşında hedeflenen enflasyon oranının çok üzerindedir. Hedeflenen enflasyona göre belirlenen ücretli ve emeklisi gelir artışları, satın alma gücü aşındıktan sonra kısmen giderilmeye çalışılmakta ve fakat sağlanan refah artışından bir pay almaları mümkün olmamaktadır. Mutfak enflasyonunda yaz aylarında görülen mevsimsel düşüş bu yıl yaşanmamıştır. Gıda fiyatlarında bu ay görülen artış, elektrik ve doğalgaza gelen yaklaşık yüzde 10’luk fiyat artışı ve bunun tetikleyeceği diğer fiyat artışlarıyla birleştiğinde, sıkıntıların katlanarak artacağı ortaya çıkmaktadır. Nitekim gıdada bu ay gerçekleşen fiyat artışları mutfak harcamasına olumsuz yansımıştır.

TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında 2014 Ekim ayı itibariyle “mutfak enflasyonu”ndaki değişim şöyle olmuştur: Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,29 oranında artmıştır.  Yılın ilk on ayı itibariyle artış oranı yüzde 11,45’tir. Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 13,26 olmuştur. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 13,44 olarak hesaplanmıştır.