Kök hücre tedavisi DMD hastalarının umutlarını yeşertiyor

Kök hücre tedavisi DMD hastalarının umutlarını yeşertiyor

Yürüme yeteneğinin kaybolmasıyla ve 20'li yaşlarda ölümle sonuçlanabilen kronik kas hastalığı olan "DMD"nin tedavisinde kök hücre yöntemi uygulanıyor- Türkiye'nin farklı bölgelerinden 10 çocuk, Gaziantep Üniversitesi'nde uygulanmaya başlanan metotla şifa

GAZİANTEP/ANKARA (AA) - ALİ TUNA / KEREM KOCALAR - Halk arasında kronik kas hastalığı olarak bilinen "Duchenne Musküler Distrofi"ye (DMD) yakalanan 10 çocuğa, Gaziantep Üniversitesinde (GAÜN) kök hücre tedavisi uygulanıyor. 

GAÜN Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Dai, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kas hastalıkları arasında en sık karşılaşılan tür olarak dikkati çeken DMD'nin büyük oranda erkek çocuklarında görüldüğünü söyledi.

Önce yürüme yetisinin kaybolmasına neden olan, ardından da 20'li yaşlarda ölümle sonuçlanabilen hastalığı "kas fonksiyonu için gerekli olan temel bir proteinin eksikliği" diye nitelendiren Dai, "Bu proteinin yokluğunda kaslar giderek zayıflar ve yerini de yağ dokusuna bırakır" dedi. 

Hastalığın tedavisi konusunda uzun süredir araştırmaların yapıldığını belirten Dai, kök hücreyle tedavi konusunda, 2012'de özel bir hastane denemelerin yapıldığını ve olumlu sonuçlar alınmaya başlandığını kaydetti.

Dai, Türkiye'de devlet hastaneleri bünyesinde bu uygulamayı ilk kez hayata geçirdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Kas-Gön-Der tarafından belirlenen 10 çocuğumuza şu an bu tedaviyi uyguluyoruz. Bu çocuklarımızdan 5'i hayatını tekerlekli sandalyeyle sürdürüyor, diğer 5'i ise güçlükle yürür durumda. Derneğimizin belirlediği 10 çocuğumuz, Gaziantep, Ankara, İstanbul, Bursa gibi Türkiye'nin farklı bölgelerinden. Yaptığımız çalışmalar sayesinde bu çocuklarımızın sağlığına kavuşmasını bekliyoruz. Öncelikli olarak bu hastaların yaşam kalitesini artırmayı ve devamında DMD nedeniyle ölümlerin önüne geçebilmeyi amaçlıyoruz."

- "Umut ışığı"

Ankara'nın Polatlı ilçesinde yaşayan Özgül ve Serkan Şentürk çifti de yapılan çalışmalarla 10 yaşındaki çocukları Arda Duhan'ın sağlığına kavuşacağını umut ediyor.

Anne Özgül Şentürk, oğullarının rahatsızlığını 1,5 yaşındayken öğrendiklerini söyledi.

İlk etapta soğuk algınlığı sandıkları hastalığın DMD olduğunu öğrenince çok üzüldüklerini dile getiren Özgül Şentürk, şöyle konuştu:

"Sağlık konusunda ben çok duyarlıyım. Bu yüzden soğuk algınlığı biraz uzun sürünce hemen hastanelerde gerekli kontrollerini yaptırdık ve DMD hastası olduğu tespit edildi. Erken teşhis sayesinde hastalığın ilerlemesini yavaşlatabildik. Çocuğumuz önceleri yürüyebiliyordu, şimdi yürüyemiyor. İskelet yapısı bozulmaya başladı ama şu an umutluyuz çünkü Gaziantep'e 15 günde bir kök hücre aşılanmak üzere tedaviye gidiyoruz."

 Baba Serkan Şentürk de hayattaki en büyük arzusunun oğlunun sağlığına kavuşması olduğunu ifade etti.

Çocuğunun bir an önce iyileşip yaşıtları gibi koşmasını ve oynamasını istediğini anlatan Şentürk, "İnşallah bunu da kök hücre tedavisi sayesinde başaracağız. 10 aile olarak umutlandık. Türkiye'de bu hastalığın 100 bin kişide olduğu söyleniyor. Oğluma uygulanan tedavi başarılı olursa, dünyadaki hastalara da umut olacak" diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı