Koçak:Turan Yazgan’ın Amacı Birlikti

Koçak:Turan Yazgan’ın Amacı Birlikti

Türk Dünyasının Dede Korkut’u Turan Yazgan’ı Aydınlar Ocağı’nda anlatan yazar Hüzeyme Yeşim Koçak, FETÖ’yü önceden sezip Türk Dünyasında mücadele eden Turan Yazgan’ın tek amacının dilde, fikirde ve işte birlik olduğunu ifade etti

Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, İl Halk Kütüphanesi’nde

Araştırmacı-Yazar Hüzeyme Yeşim Koçak, Türk Dünyasının Dede Korkut’u olarak bilinen Prof. Dr. Turan Yazgan’ı anlattı.

resim6754-001.JPG

Koçak, Yazgan’ın, 1938 yılında Isparta’nın Eğirdir İlçesinde doğduğunu ilk ve lise öğreniminin ardından İstanbul İktisat Fakültesini bitirdiğini söyledi. 2000 yılında üniversiteden emekliye ayrılan Yazgan’ın 1980’de Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nı kurduğunu ve genel başkanlığını yürüttüğünü ifade eden Koçak, Türkiye’de ve Türk Dünyasındaki hizmetleriyle 200’den fazla plaketle ödüllendirilen Yazgan’a; “Dede Korkut”, “Vakıf Adam” gibi vasıflandırmalarda bulunulduğunu ve evli olup üç oğlunun olduğunu ve 22 Kasım 2012 tarihinde İstanbul’da vefat ederek Eski Kozlu Mezarlığı’nda toprağa verildiğini söyledi.

kocak-turan-yazgan’in-amaci-birlikti-(3).jpg

TÜRK TARİHİNDE KATLİAM YOK

Koçak, dünyada sadece Türklerin “30’u Kiril, 8’i Latin olmak üzere 38 alfabesi” olduğunu ifade eden Yazgan’ın alfabe birliğiyle ilgili düşüncelerini de şu sözlerle aktardı: “Eğer bizler alfabe birliğini sağlamış olsaydık Dilde, Fikirde Birliği ve İşte Birliği sağlayacak ve dünyada bir ulus olacaktık. İşte o zaman İstanbul’da basılan bir kitap veya gazete tüm Türk Dünyasında okunacaktı. Aynı dili konuşacaktık. Aynı duygularda olacaktık. Biz kimseye kötülük yapmadık. Katliam bizim tarihimizde yoktur.”

kocak-turan-yazgan’in-amaci-birlikti-(4).jpg

TÜRK DÜNYASININ BABASIYDI

Yazgan’ın “Türk milleti bir mozaik değildir, Türk milleti bir halıdır. Ve Türk milletinin teşkil ettiği halı birbirine çözülmez düğümlerle bağlı, ahenkli dünyanın en kıymetli halısıdır” şeklinde tespitini de aktaran Koçak, Yazgan’ın en sevdiği ve “Başbuğ” olarak nitelendirdiği iki liderin Bilge Kaan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk olduğunu da sözlerine ekledi.

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın 300’den fazla kitap bastığını, Türk Cumhuriyetleri’nde okullar ve yurtlar açtığını ve çok sayıda talebe yetiştirdiğini kaydeden Koçak, vakfın yayın organının da Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi olduğunu belirtti. Onun “Alperen ve Uluğ Bey ruhuna sahip” bir kişi olduğunu başka şahsiyetlerin gözünden aktaran Koçak, “O Türk Dünyasının babasıydı. Tek amacı vardı. O da Dilde, Fikirde ve İşte Birlik idi” sözlerinin ardından Yazgan’ın, FETÖ tehlikesini Türk Dünyasında önceden sezerek mücadele eden bir dâvâ adamı olduğunu da dile getirdi. Programın sonunda Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, hikâye ve romanlarıyla tanınan yazar Koçak’a, “Büyük Selçuklu Mirası” adlı kitabı hediye etti.

Ferit Hepokur-Memleket

kocak-turan-yazgan’in-amaci-birlikti-(5).jpg