Kocaeli'de FETÖ/PDY davası

Kocaeli'de FETÖ/PDY davası

"Örgüte bilerek isteyerek yardım etme" ve "gizliliğin ihlali" suçlamasıyla hakkında dava açılan, KHK ile kapatılan gazetenin imtiyaz sahibi tutuksuz sanık Arslan hakim karşısına çıktı

KOCAELİ (AA) - Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında hakkında dava açılan tutuksuz sanığın yargılanmasına başlandı.

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen, FETÖ/PDY'ye aidiyeti, iltisakı veya irtibatı belirlenerek KHK ile kapatılan Bizim Kocaeli gazetesinin, "FETÖ/PDY'ye bilerek isteyerek destek verme" ve "gizliliği ihlal" iddiasıyla yargılanan eski imtiyaz sahibi tutuksuz sanık Güngör Arslan ile avukatı katıldı.

Duruşmada, kimlik tespiti yapılan sanık hakkında 15 Temmuz darbe girişimi akşamı, "Türkiye karıştı", "Vali Güzeloğlu ailesini kaçırdı" ve benzer başlıklarla haber yaparak FETÖ'nün temel amaçlarına uygun yayın yaptığı, FETÖ/PYD üyesi olan kişilerle yoğun bir ilişkide olduğu, FETÖ'nün adliye yapılanmasına yönelik haklarında soruşturma açılan hakim ve savcıların isimlerini ve emniyet sorgularında kendilerine yöneltilen soruları gazetede yayınlayıp gizliliği ihlal ederek, "FETÖ/PDY'ye bilerek isteyerek destek verme" suçlamasının yöneltildiği iddianame okundu.

Sanık Arslan savunmasında, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini belirterek, "İmtiyaz sahibi olduğum Bizim Kocaeli gazetesi, 25 Temmuz 2016'da KHK ile kapatıldı. Daha sonra gözaltına alındım. 15 Temmuz darbe girişimi akşamı devletin kurumlarından bilgi alamadığımız için, muhabirlerimizin emniyet ve adliyeden toparladığı bilgileri haber yaptık. Darbe girişimiyle ilgili çok sayıda gelen ihbarları da haber olarak değerlendirdik. FETÖ'nün işini kolaylaştırmak ve darbeye destek vermek gibi bir amacım yoktu. Darbe karşıtı haberler de yaptık." diye konuştu.

Mahkeme Heyeti Başkanı Yusuf Sevimli'nin, 15 Temmuz darbe girişimi akşamı, "Türkiye karıştı", "Vali Güzeloğlu ailesini kaçırdı" ve buna benzer başlıklarla çıkan haberleri sorması üzerine Arslan, "Ben de ailemi güvenli bir yere götürdüm. Dönemin Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun eşini konuttan kaçırması ve güvenli bir yere götürmesi de çok doğal. Bu haberde kasıt yoktur. Gazetemde Vali Bey'in darbe karşıtı açıklamalarını yayınladım." şeklinde konuştu.

Sevimli'nin, FETÖ'nün adliye yapılanmasına yönelik haklarında soruşturma açılan hakim ve savcıların isimlerini, gözaltılar yapılmadan önce gazetede yayınlayarak, gizliliğin ihlal edilmesi suçunu işlendiğinin hatırlatması üzerine sanık Arslan, şunları söyledi:

"Bu haberleri muhabirlerimiz bir şekilde alıp gazeteye gönderdi. Nereden, nasıl aldıklarını bilmiyorum. Biz de bunu haber yaptık. Bu soruşturmada gizlilik kararı alındığına dair savcılıktan bir tebligat gelmedi. Bu haberleri yapan muhabirlerimize bir şey sorulmadı ama benim hakkımda dava açıldı. Sorumluluk muhabirlerin ve gazetenin yazı işleri müdürüne aittir."

Sevimli'nin, iddianamede "Kahraman Çakır" kod isimli gizli tanığın, "Güngör Arslan FETÖ'cü olmasa bile çıkarları için bu yapının kalemşörlüğünü yapmıştır. FETÖ'cüler, birçok bilgi ve belgeyi Arslan ile paylaşırlardı." şeklindeki ifadesini okuması üzerine Arslan, şunları kaydetti:

"Daha önce, o dönemde cemaat olarak adlandırılan yapıyı merak ettiğim için, bir iş adamı arkadaşımın vasıtasıyla toplantılarına katıldım. Ben sol görüşlü biriyim. FETÖ ile bir işim olmaz. Sadece o toplantılarda neler konuşulduğunu, bunların nasıl bir yapı olduğunu merak ettiğim için gittim. FETÖ'cü iş adamları, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle sadece gazeteci ilişkisi içinde görüştüm. İşim gereği iletişim kurdum. FETÖ'cü değilim."

Mahkeme heyeti, daha önce soruşturma tamamlanana kadar yurt dışına çıkış yasağı konulan Arslan'ın, bu tedbirinin kaldırılması yönündeki talebini kabul ederek, duruşmayı 4 Ekim'e erteledi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :