Kocaeli’de bin 61 üründe haksız fiyat artışı tespit edildi

Kocaeli’de bin 61 üründe haksız fiyat artışı tespit edildi

Kocaeli Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri tarafından fiyat etiketi ve haksız fiyat artışının engellenmesi amacıyla il genelinde yapılan denetimlerde kontrol...

Kocaeli Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri tarafından fiyat etiketi ve haksız fiyat artışının engellenmesi amacıyla il genelinde yapılan denetimlerde kontrol edilen 83 firmada 13 bin 556 ürün denetlendi. Yapılan kontrollerde 7 firmada toplam bin 61 üründe haksız fiyat artışı tespit edildi.

Türkiye genelinde son günlerde haksız yere döviz kurunda yaşanan artışla birlikte, bazı esnaf ve işletmelerin satışa arz etmiş oldukları mal veya hizmetlerde girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yaptıkları gözlendi. Etiket fiyatlarında yapılan haksız artışlar sonrası harekete geçen Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, il genelindeki 83 firmada 13 bin 556 ürünü denetledi.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, "Girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapmak" maddesi kapsamında yapılan incelemelerde haksız kazanç elde etmek isteyen firmalara ceza kesildi.

İncelemeler kapsamında 20 üründe fiyat etiketine aykırılıktan firmalara 5 bin 480 TL idari yaptırım uygulanırken, 7 firmada toplam bin 61 üründe haksız fiyat artışı tespit edildi. Hakasız kazanç sağlayan firmaların yaptırımlar uygulanmak üzere Ticaret Bakanlığına sevk edildiği öğrenilirken, haksız fiyat artışı ve fiyat etiketi kapsamında yapılan denetimlerim il genelinde yoğun bir şekilde devam ettirildiği bildirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı