Kocaeli'de "4. Uluslararası Hıdırellez Bayramı"

Kocaeli'de "4. Uluslararası Hıdırellez Bayramı"

Balkanlardaki Hıdırellez geleneğinin yaşatıldığı etkinliklerin ilk gününde bakır gömme, koyun sağma, yoğurt mayalama ritüelleri yapıldı

KOCAELİ (AA) - Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde "4. Uluslararası Hıdırellez Bayramı" düzenlendi.

Seka Park'taki Balkan Kültür Evinde, Balkanlardaki Hıdırellez geleneklerinden olan bakır gömme, koyun sağma, yoğurt mayalama ritüelleri yapıldı.

Türkiye, Bulgaristan, Makedonya ve Sırbistan'dan gelen folklor ekiplerinin gösterileri de vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.

Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Türk) Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balkanlardaki Hıdırellez geleneğinin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Bu yıl dördüncüsünü düzenledikleri Hıdırellez Bayramının kutlamasının uluslararası düzeyde yapıldığını belirten Çolakoğlu, şöyle devam etti:

"Bugün buradaki ilk ritüelimizde nişanlar yerine çiçekleri bakır içerisine koyacağız. Gül dibine bakraç ile gömeceğiz. Yarın akşamki programımızda bunları gülün dibinden çıkararak, herkesin niyetine çıkan maniyi okuyacağız. Bereket niyetine gül ağacını burada kullanıyoruz. Eski adetlere göre mayıs günleri ve kasım günleri diye iki mevsim vardır. Kasım ayına kadar yazdır, kasımdan mayıs ayına kadar da kıştır. Biz bereket niyetine yazı kutlamış oluyoruz. İnşallah hem ülkemiz hem de dünya adına güzel bir yıl olur. Bu sene Sırbistan, Makedonya, Bulgaristan ve Türkiye'den gelen folklor ekiplerinin katılımıyla bayram kutlamış olacağız."

Etkinlikler yarın sona erecek.

Kocaeli'de "4. Uluslararası Hıdırellez Bayramı"

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :