"KOBİ'lerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara"

"KOBİ'lerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara"

Finansal Kurumlar Birliğince Konya'da düzenlenen "KOBİ'lerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara" başlıklı toplantı KOBİ'leri bir araya getirdi

Finansal Kurumlar Birliğince (FKB) Konya'da "KOBİ'lerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara" başlıklı toplantı düzenlendi.

Konya Ticaret Odası (KTO) Konferans Salonu'ndati toplantıya, FKB Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Factors Chain International (FCI) Başkanı Çağatay Baydar, Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik ve Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükçü katıldı.

Baydar, burada yaptığı konuşmada, faktoring hizmetinin ekonomiye katkı sağlayacak, KOBİ'leri kalkındıracak bir hizmet olmasına rağmen ülkede yeterince tanınmadığını söyledi.

Konya’da faaliyet gösteren 30 bin KOBİ'den yalnızca bininin faktoring kullandığını belirten Baydar, şöyle devam etti:

"KOBİ'ler banka kredileriyle finansman sağlamak çabasındalar. Biz KOBİ'lere banka kredilerinin yanında yatırımları için kiralama, faktoring ve finansman hizmetleri veriyoruz. Faturaya ve satışa dayalı bir banka dışı hizmet veriyoruz. Öncelikle işimiz KOBİ ve firmalara hizmet sağlamak. Biz garanti hizmeti veriyoruz. Bir KOBİ'nin vadeli alacaklarına bir çeşit alacak sigortası yapıyoruz. Karşı taraftaki borçlu, zamanında bu borcu ödeyemezse bu parayı ödeme hizmetini de sunuyoruz. Borçulularla temasa geçiyoruz, paranın vadesinde ödenmesini sağlıyor, yani bir tahsilat hizmeti de veriyoruz. Garanti ve tahsilat hizmetlerimizden sonra KOBİ'miz finansman ihtiyacı duyarsa, bu vadeli alacaklarını teminat olarak kabul ederek KOBİ'mize finansman sağlıyoruz."

- "Türkiye büyüdükçe büyüyen bir sektörüz"

Faktoring hizmetini tanıtmak için yurt genelinde toplantılar düzenlemeye devam edeceklerini dile getiren Baydar, "Hem finansman hem tahsil hem de garanti hizmetinin üçünü birden verebilen başka bir finans ürünü yok. Biz Türkiye büyüdükçe daha fazla büyüyen bir sektörüz. Çünkü ticareti finanse ediyoruz. Ticaretin olmadığı yerde, durduğu yerde bizim büyümemiz de duruyor." diye konuştu.

KTO Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk, Konya'nın hızla gelişmeye ve kalkınmaya devam ettiğini söyledi.

Büyüme rakamlarını değerlendiren Öztürk, "Türkiye ekonomisine göre sanayi ve dış ticarette daha hızlı büyüyoruz. Finansmana erişim denilince akla bankacılık geliyor. Finansal çeşitlilik yeterince bilinmiyor KOBİ'ler tarafından. Bu organizasyon bu yüzden oldukça önemli. Konya sanayi şehriydi, artık dış ticaret şehri olmaya başladı. Turizm, tarım, öğrenci gelir çeşitliliğimiz var. Bu yüzden önümüzdeki dönemde daha iyi performans sergileyeceğiz. Ar-Ge ve inovasyona yönelik çalışmalar yapıyoruz. Markalaşmaya da ağırlık vereceğiz."

Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükçü ise, “Son 15 yılda ihracatımız 8.7 kat arttı. Geçtiğimiz yıl 1.5 milyar doları aşan ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl ki ihracat hedefimiz 1.8 milyar doları İhracatımızın yüzde 75’i sanayi mamullerinden geliyor. 1’inci sırada makina ihracatı, 2’nci sırada otomotiv, 3’üncü sırada hububat geliyor. İlk iki sektörün Konya ihracatındaki payı yüzde 44. Dış ticaret fazlası veren bir iliz. İhracatımız ithalatımızdan yüksek”  ifadelerini kullandı

Konya tarım ekonomisi hakkında bilgi veren Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik de,  “Osmanlı ve Cumhuriyet tarihinde Konya hububat ambarı olarak adlandırılıyor. 2.2 milyon hektar tarım arazisi var. Konya’da buğday, arpa, yağlık ayçiçeği, mısır, nohut, makarna üretimi yapılıyor. Metrekare başına verimlilik oranı her geçen gün artıyor. Türkiye tohum üretiminin yüzde 38’i Konya’da gerçekleşiyor. Konya’nın 8 milyar TL tarımsal ürün hacmi var. Yeni tarımsal ticarete geçiyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından programa katılan KOBİ temsilcilerine alternatif finans kaynaklarına ilişkin detaylı bilgi verildi.

 Ferit Hepokur-Memleket

kobilerle-guclu--(3).jpg

 

Etiketler :