Koalisyon güçlerinin Irak'taki hava saldırıları

Koalisyon güçlerinin Irak'taki hava saldırıları

DAEŞ’e karşı hava saldırılarına katılan Kanada uçaklarının Musul'da 27 sivili öldürmüş olabileceği öne sürüldü, Kanada iddiayı reddetti

TORONTO (AA) – Terör örgütü DAEŞ’e karşı mücadele eden uluslararası koalisyonun üyesi Kanada’nın, hava saldırılarında Irak’ın Musul kenti yakınlarında 27 sivili öldürmüş olabileceği iddia edildi.

Merkezi Londra’da bulunan ve Irak'taki sivil kayıpların izini süren Airwars.org adlı projenin koordinatörü gazeteci Chris Woods'un, Amerikan Savunma Bakanlığı'na ait 21 Ocak 2015 tarihli rapora dayanarak ortaya attığı iddiaya göre, koalisyon üyesi Kanada Hava Kuvvetleri'nin Musul yakınlarındaki hava saldırılarında 27 sivilin ölümüne neden oldu.

Woods, 27 kişinin ölümünün sadece belirlenebilen rakamın bir parçası olduğunu öne sürdü. Kanada resmi yayın kuruluşu CBC’nin "The Fifth Estate" adlı programına konuşan Chris Woods, raporda sayının "6 ile 27 arası" şeklinde belirtildiğini ancak rakamın daha fazla olabileceğini söyledi.

Pentagon raporunun, bugüne dek ileri sürülen iddialardan öte büyük önemi olduğunu aktaran gazeteci Chris Woods, bölgede bu tür birçok olayın meydana geldiğini, son olayın da "Kanada Hava Kuvvetleri’nce gerçekleştirildiğinin kesinleştiğini" savundu.

- Kanada iddiaları reddetti -

Programın ardından konuyla ilgili açıklama yapan Kanada Silahlı Kuvvetleri Halkla İlişkiler Sorumlusu Yüzbaşı Kirk Sullivan, iddiaları reddetti. Sullivan, "Sivillerin öldürüldüğüne dair elimizde delil yok" dedi.

Yüzbaşı Kirk Sullivan, sivil kayıpların Irak ve peşmerge güçlerinin bölgedeki operasyonlarında meydana gelmiş olabileceğini belirtti.

Kanada, uluslararası koalisyonun hava operasyonlarına havada yakıt ikmali yapabilen bir CC-150 Polaris tanker uçağı, iki CP-140 Aurora gözetleme uçağı, bir özel hava ikmal uçağı, altı CF-18 savaş jeti ve tüm bu uçaklar için 600 kişilik mürettebat ve destek personeli ile katılıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı