KKTC'den Rum Temsilciler Meclisi kararına tepki

KKTC'den Rum Temsilciler Meclisi kararına tepki

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Burcu:- "Rum Temsilciler Meclisinin tek yanlı almış olduğu bu karar (Garanti Antlaşmaları'nın iptalini ve Türk askerinin Ada’dan tamamen çekilmesini talep etmesi), yok hükmündedir"- "1960 Garanti ve İttifak Antlaşmaları'nın ç

LEFKOŞA (AA) - KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Rum Temsilciler Meclisinin "Garanti Antlaşmaları'nın iptalini ve Türk askerinin Ada’dan tamamen çekilmesini" talep eden kararının yok hükmünde olduğunu belirtti.

Burcu yaptığı yazılı açıklamada, Rum Temsilciler Meclisinin 13 Ekim'de "Garanti Antlaşmaları'nın iptalini ve Türk askerinin Ada’dan tamamen çekilmesini" talep eden tek taraflı ve geçersiz bir karar aldığını hatırlattı.

1960 Garanti ve İttifak Antlaşmaları'nın çok taraflı uluslararası antlaşmalar olduğuna dikkati çeken Burcu, "Bu nitelikteki antlaşmalar ancak bütün imzacı tarafların rızası ve onayı ile değiştirilebilir veya ortadan kaldırılabilir. Rum Temsilciler Meclisinin tek yanlı almış olduğu bu karar, sırf bu nedenle bile yok hükmündedir. Yaşanan acı deneyimler ve tarihsel gerçeklikler de zaten Rum Temsilciler Meclisinin aldığı bu kararı geçersiz kılmaktadır." ifadelerine yer verdi.

- "Kıbrıs Konferansı'nın çöküşüne sebebiyet verdiler"

Burcu, müzakerelerde "sıfır asker, sıfır garanti" ısrarını sürdüren Rum liderliğinin ilgili tüm başlıklarda da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in çizdiği çerçevenin dışına çıktığını, bu olumsuz tutumuyla Crans Montana’daki Kıbrıs Konferansı'nın çöküşüne sebebiyet verdiğini belirtti.

Rumların, müzakere sürecinin temel ilkelerine aykırı hareket ettiğine dikkati çeken Burcu, şu ifadeleri kullandı:

"Rum Temsilciler Meclisinin aldığı bu karar müzakere sürecinin temel prensiplerine de aykırıdır. Bilindiği gibi Şubat 2014 Ortak Bildirgesi’ne göre 6 başlığın paralel biçimde ve birbiriyle bağlantılı bir şekilde müzakere edilmesi öngörülmekteydi. Güvenlik ve Garanti başlığını tek başına tartışma konusu yapmak, müzakere ilke ve yöntemlerine de aykırı bir tutumdur. 1967 yılında alınan 'Enosis' kararını kaldırmak yerine mevcut pozisyonlarını daha da katılaştırmaktan başka bir işe yaramayan böylesi kararlar almak Kıbrıs’ın geleceğine olumlu katkı yapmamaktadır. Oysa adamızda kalıcı bir çözüm için yeni bir fırsatın ortaya çıkması, Cumhurbaşkanımızın sık sık tekrarladığı gibi ancak Rum liderliği ve toplumunun bir zihniyet değişimini gerçekleştirmesiyle ortaya çıkabilecektir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :