KKTC'de hükümeti kurma çalışmaları

KKTC'de hükümeti kurma çalışmaları

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı:- "Hükümeti kurma görevini anayasanın öngördüğü çerçevede gerekli çoğunluğu sağlayıp hükümeti kurabilecek olan bir grup başkanına ya da milletvekiline verme durumundayım"

LEFKOŞA (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 7 Ocak'ta yapılan erken genel seçime ilişkin, hükümeti kurma görevini, anayasanın öngördüğü çerçevede gerekli çoğunluğu sağlayıp hükümeti kurabilecek olan bir grup başkanına ya da milletvekiline vereceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Girne’de Oğuz Veli Ortaokulu'nun kütüphane açılışında yeni hükümetin kurulmasına yönelik açıklamalarda bulundu.

Erken genel seçimin ardından siyasi partilerin değerlendirmeler yaptığını dile getiren Akıncı, milletvekillerinin yemin gününün yaklaştığını, hükümetin istifasını bir iki gün içinde sunmasının beklendiğini kaydetti.

Akıncı, hükümetin istifasını sunmasının ardından yeni hükümet kuruluncaya kadar şimdiki hükümetin görevde kalmasına ilişkin yetkilendirme yapacağını belirterek, daha sonra da partilerle istişarelerin başlayacağını bildirdi.

Ülkede parlamenter sistem olduğunu, hükümetleri cumhurbaşkanının değil siyasi partilerin kurduğunu anımsatan Akıncı, "Hükümeti kurma görevini anayasanın öngördüğü çerçevede gerekli çoğunluğu sağlayıp hükümeti kurabilecek olan bir grup başkanına ya da milletvekiline verme durumundayım." diye konuştu.

KKTC'de 50 sandalyeden oluşan Cumhuriyet Meclisi'nde hükümetin kurulabilmesi için 26 milletvekilinin destek vermesi gerekiyor.

Erken genel seçimde Ulusal Birlik Partisi (UBP) 21, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) 12, Halkın Partisi (HP) 9, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) 3, Demokrat Parti (DP) 3 ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) 2 milletvekilliği kazanmıştı.

Ülkede daha önce Başbakan Hüseyin Özgürgün liderliğindeki UBP'nin 18, Serdar Denktaş liderliğindeki DP'nin 4 milletvekilinin bulunduğu koalisyon hükümetine, 4 bağımsız milletvekili de dışarıdan destek veriyordu. Muhalefetteki CTP 20 ve TDP 3 sandalyeye sahipti. Mecliste hükümete destek verenlerin dışında bir bağımsız milletvekili daha bulunuyordu.

KKTC Cumhuriyet Meclisi, 13 Kasım 2017'de oy çokluğuyla erken genel seçim kararı almıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :