KKTC'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanıyor

KKTC'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanıyor

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı:- "Çocuklar için barış, huzur, özgür bir gelecek, daha iyi ve kaliteli bir hayat istiyoruz. Bunun da koşullarını yaratmak için bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de bıkmadan ve usanmadan çalışacağız"- "(Kıbrıs sorunu) Rum kesi

LEFKOŞA (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Başkent Lefkoşa ve diğer şehirlerde törenler düzenlendi.

Lefkoşa'daki Çağlayan Parkı’ndaki törene Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, bazı bakanlar, milletvekilleri, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, burada yaptığı konuşmada, çocuklarla bir araya gelmekten mutlu olduğunu belirterek, "Çocuklar için barış, huzur, özgür bir gelecek, daha iyi ve kaliteli bir hayat istiyoruz. Bunun da koşullarını yaratmak için bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de bıkmadan ve usanmadan çalışacağız." dedi.

Kıbrıslı Türklerin 1920’lı yıllardan itibaren Atatürk’ün ilkelerini içselleştirdiğini dile getiren Akıncı, “Laikliği, demokratikliği, çağdaşlığı Atatürk’ten ilham alarak kendimize rehber edinmiş bir toplumuz. Bundan sonra da yolumuza bu şekilde devam edeceğiz.” diye konuştu.

- "Güney Kıbrıs, uzun yıllar büyük yanlışların peşinde koştu"

Konuşmasında Kıbrıs konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Akıncı, Ada'da barış ve huzur içinde yaşamak istediklerini ifade etti.

Akıncı, Güney Kıbrıs Rum kesiminin uzun yıllar büyük yanlışların peşinde koştuğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Bu Ada'da ortak, eşit bir yaşam yerine, tüm Ada'yı Yunanistan’a bağlamak istediler, Enosis emellerinin ardından koştular. Eğer Ada bugün bölünmüş bir noktadaysa bunu nedeni nerede durması gerektiğini bilemeyen Rum liderliğinin yarattığı durumlardır. Biz Kıbrıslı Türkler olarak hep haklarımızı korumanın peşinde olduk. Bu topraklarda, eşit, özgür insanlar olarak adil ölçüler içinde ve çözümü makul olanda aradık. Bugün yine aynı noktadayız. Yine haklarımızın ötesinde bir şey talep etmiyoruz. Yine bu Ada'da eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yaşama peşindeyiz."

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özyiğit de 23 Nisan’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışının 98. yıl dönümü olduğunu vurguladı.

Türkiye, Kıbrıs ve dünyanın dört bir tarafında yaşayan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bu onurlu gününü en samimi duygularla kutlayan Özyiğit, Atatürk’ün, TBMM'nin kuruluşu olan 23 Nisan gününü çocuklara armağan etmesinin ise onun temelini attığı yapının geleceğine ne kadar önem verdiğinin bir simgesi olduğunu kaydetti.

Tören, Lefkoşa Merkez İlkokulu öğrencileri ile misafir ülke çocuklarından oluşan ekiplerin dans gösterilerinin ardından sona erdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :