KKTC Meclis Başkan Yardımcısından, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya tepki

KKTC Meclis Başkan Yardımcısından, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya tepki

KKTC Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Rum yönetimiyle görüşmesini eleştiren Cumhurbaşkanı...

KKTC Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Rum yönetimiyle görüşmesini eleştiren Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya tepki gösterdi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde son zamanlarda dillendirilen "gevşek federasyon" söylemleri ile New York temasları sırasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında gerçekleşen görüşmelerden KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın rahatsızlığını belirtmesine, KKTC Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre'den tepki geldi. Zorlu Töre, "Kıbrıs'ta iki tane ayrı devlet vardır. Biri Güney Kıbrıs'ta biri Kuzey Kıbrıs'ta, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurduk ve yolumuza devam ediyoruz" dedi. Töre, "Biz durup dururken bu noktaya gelmedik, sürekli olarak Rumların bizi ortaklık devletimizden dışlamasıyla olmuştu, ortaklık devleti olan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Rum ve Yunan Cephesi'nin işgal etmesiyle olmuştur" hatırlatmasında bulunarak, ortaklığın Türklerden çalındığına dikkat çekti.

"Rumlar hedeflerinden vaz geçmeyecek"

Rumların, merkeziyetçi veya özerkliklerin çokça tanındığı "gevşek federasyonda" hedeflerinden vaz geçmeyeceklerini söyleyen Töre, "Durumun yeniden şekil değiştiren federal bir yapıya dönüştürülerek ister gevşek federasyon olsun ister merkezi yani ağırlıklı bir federasyon olsun, Rumlar "Enosis" ve "Helenizim" hedefinden vazgeçmeyecekleri için Kıbrıs'ın bir "ortaklık devleti" kurulma ihtimali çok zayıftır. Kaldı ki Rumlar şimdi bu "gevşek federasyonu" orta yere atıp Türk tarafından daha çok toprak daha çok yerleşim birimi isteyeceklerdir. Türkiye'nin etkinliğe fiili garantisinin sulandırılması ve Türkiye'nin tek taraflı müdahale etmesinin ortadan kaldırılmasını isteyeceklerdir. Yani orta yerde bir "Bizans" planı yeni bir "Akritas" planı şekillendirmeye çalışıyor görüntüsü vermektedir" ifadelerini kullandı.

"Rumlar daha fazlasını istiyor"

Rum tarafının müzakerelerde federasyon teklifi yaparak Türk tarafını tuzağa düşüreceğini iddia eden Töre, Türkiye'nin buna müsaade edilmemesi için gayret sarf ettiğine dikkat çekerek, "Bizden kıyı isteyeceklerdir. Rumlar şimdi daha çok gevşek federasyonunun arkasında daha çok toprak daha çok kıyı şeridi ve güvenlik ve garanti de Türkiye'nin garantörlükten vaz geçmesi veya çok yönlü bir de garantörlük sisteminin oluşturulması ve Türkiye'nin müdahale edememesi şeklinde bir yaklaşım sergileyeceklerdir, bu oyuna gelmemek lazım. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Anastasiyadis ile bir görüşme yapmıştır ama bunu fazla büyüttü Sayın Mustafa Akıncı. Doğru bir yaklaşım yapmamıştır Sayın Cumhurbaşkanı Akıncı. Çünkü Kıbrıs meselesi milli bir davadır ve Türkiye'yi de çok yakından ilgilendiğini söyledi.

"Davamızı Türkiye ile birlikte yürütüyoruz"

Kıbrıs'ta yaşayan 300 bin Türk, Türk milletinin bir parçasıdır ve Türkiye destek vermezse Kıbrıs'a Türkler Rum, Yunan tezlerine karşı direniş yapamazlar bütün gücümüzü enerjimizi biz anavatan Türkiye'den alıyoruz. Dolayısıyla bu milli davayı müşterek bir şekilde yürütüyoruz ama öyle anlıyorum ki Sayın Mustafa Akıncı Anavatan Türkiye ile birçok konuda farklı yaklaşımlar ortaya koymaktadır. İki devletli bir yapılaşmayı artık öne çıkarmak gerekir diye bir yaklaşımı var Anavatan Türkiye'nin, hâlbuki; Mustafa Akıncı'nın, "iki devletli bir çözüm modelini ben istemiyorum" şeklinde bir yaklaşımı vardır.

Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'nun KKTC'ye yapmış olduğu ziyaretlerde bu gerçek orta yere çıkmıştır.

Mustafa Akıncı yıllar öncesinde Başbakan Yardımcısı iken bu "General çizmeyi aştı" ifadesini adeta tekrarlarcasına şimdi de Türkiye çizmeyi aşıyor, Mevlüt Çavuşoğlu çizmeyi aşıyor şeklinde bir yaklaşım sergiliyor" ifadelerini kullandı.

Bunlar doğru yaklaşımlar değildir.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın, "Garantiler tabu değildir" sözünü hatırlatan Töre, Türkiye'nin bu açıklamayla köşeye sıkıştığını düşündüğünü söyleyen Töre, Akıncı'nın, "Annan planındaki haritayı ben kabul ederim" açıklamasının da Kras-Montana görüşmelerinde Türkiye'yi zor duruma soktuğunu düşündüğünü söyledi. "Guterres çerçevesi ile iyi strateji bir anlaşma yapalım" diyen Cumhurbaşkanı Akıncı'nın Türkiye'yi bir yeni bir sıkıntıya soktuğu değerlendirmesinde bulundu.

"Kendi kendimize konuşup anlaşabilirdik"

Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'nun Rum liderler ile görüşmesini normal karşıladığını söyleyen, Töre, Mustafa Akıncı'nın, yaklaşımını doğru bulmadığını söyledi ve medya önünde yaptığı açıklamaları Mustafa Akıncı'ya yakıştıramadığını ifade etti. Töre, "Diplomatik yolla Anavatan Türkiye'nin yetkilileriyle bu konuda çok rahatlıkla perde gerisinde kendi kendimize konuşup birbirimizi anlayabilirdik diye düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı'nın sürekli Kıbrıs meselesi hakkında konuştuğunu iddia eden Töre, KKTC'de pahalılık ve geçimsizliğin olduğunu söyledi. Ülkede tek sorunun Kıbrıs meselesi olmadığına dikkat çeken Töre, "Enflasyon vardır sürekli olarak zam yapan bir hükumet var karşımızda. Onun dışında insanlarımız büyük çaresizlik içerisinde "acaba yarın ne olacak, acaba yarın ne gibi zamlar yapacak, işsizlik durumu nereye gidecek, bu sosyal problem, sağlık problemleri, toplumsal diğer sıkıntılar nereye varacak" bunları düşünürken, hükumet ile Cumhurbaşkanı Akıncı hiçbir şeyleri yokmuş gibi Guterres çerçevesi, gibi söylemler ile günlerini geçirmektedirler" diye konuştu.

"Türk milletinin ta kendisiyiz"

Töre, "Hepimiz Anadolu'dan Kıbrıs'a geldik Türk milletinin mensuplarıyız bunun dışında başka bir toplum değiliz yani biz Kıbrıs'taki Türkler dönme değiliz çevirme değiliz Türk milletinin ta kendisiyiz.

Bu gerçeği kabul etmeyen bir Cumhurbaşkanı ve hükumetin büyük ortağı da aynı kafa yapısındadır" dedi. Töre "Biz yolumuza Anavatan Türkiye'yle ilerlemeye devam edeceğiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine sahip çıkacağız" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak:Haber Kaynağı