KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu'ndan Çipras'a çağrı

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu'ndan Çipras'a çağrı

KKTC Cumhurbakanı Eroğlu:

LEFKOŞA (AA) - KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Yunanistan'ın yeni Başbakanı Aleksis Çipras'ın gerçekten ülkesine ve bölgeye "olumlu, barışçı katkı yapmak istiyorsa radikal bir şekilde Kıbrıs politikalarını değiştirmesi" gerektiğini belirterek, "Çipras, Kıbrıs’ta Rumlar kadar egemen bir Kıbrıs Türk halkı bulunduğunu kabul etmelidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Esentepe'de halkı bilgilendirme toplantıları çerçevesinde yaptığı açıklamada, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Kıbrıs görüşmelerinin devamı için Rum Lider Nikos Anastasiadis gibi "Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin araştırma yapmaktan vazgeçmesini ve Rumların egemenliğinin kabul edilmesini" istediğine işaret ederek, "İster sağ, ister sol olsun, Güney Kıbrıs ve Yunanistan'da iktidarlar değişir ama Kıbrıs konusuna bakışları değişmez gibi görünüyor" diye konuştu. 

- "Biz masadayız ve masadan kaçan Rum tarafıdır" -

Bazı kişilerin dünyayı ve bölgeyi bilmeden, doğru analizler yapmadan konuştuklarını ya da doğruları bildikleri halde halkı aldatacaklarını sanarak yanlış yorum yaptıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, şöyle devam etti:

"Rum kesiminde Dimitris Hristofyas başkan seçildi de ne oldu? Anlaşma oldu mu? Şimdi de Syriza Yunanistan’da iktidara gelince aynı çevreler benzer yorumlar yapıyor. Başbakan Çipras hükümetinin Savunma Bakanı ilk iş olarak Kardak kayalığına giderek tahrikte bulundu. Ege Denizi’nde iki ülke savaş gemileri ile savaş uçaklarını karşı karşıya getirerek gerginlik yarattı. Hedefi, Türkiye’ye isteklerinin kabul edilmeyeceği mesajı vermek. Bilindiği üzere Ege’de sorunu var. Pazartesi günü ilk resmi dış ziyaretini Rum kesimine yapacak Yunan Başbakan Aleksis Çipras yanlış ve tahrikkar demeçler verdi. Biz masadayız ve masadan kaçan Rum tarafıdır. Çipras, gerçekten ülkesine ve bölgeye olumlu, barışçı katkı yapmak istiyorsa radikal bir şekilde Kıbrıs politikalarını değiştirmelidir. Çipras, Kıbrıs’ta Rumlar kadar egemen bir Kıbrıs Türk halkı bulunduğunu kabul etmelidir. Biz barıştan, çözümden yana olduğumuzu ortaya koyduk ve koyuyoruz."

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC’de halkın yararına yapılan birçok hizmetin ve yasanın altında imzası olduğuna değinerek, doktor olarak Hipokrat yemini, milletvekili ve Cumhurbaşkanı olarak da Kıbrıs Türk halkının egemenliğini koruyup sahip çıkma yemini ettiğini hatırlattı.

Kıbrıs Türk halkının kendisini KKTC'nin çıkarlarını koruması için seçtiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Hristofyas ile anlaşma olmadı. Anastasiadis ile de anlaşamadık, çünkü masadan kaçtı. Masadan kaçan bir kişiyle anlaşma yapmanız mümkün değil. Şimdi müzakere masasına dönmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı