KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı Brüksel'de

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı Brüksel'de

Akıncı: - "Kıbrıs Türk toplumu kurumlarıyla (Avrupa Birliği'ne) hazırlıklı hale getirilmeli"

BRÜKSEL (AA) - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC'nin kurumlarıyla çözüm sonrası parçası olacağı Avrupa Birliği'ne hazırlanması gerektiğini söyledi.

Brüksel temaslarına AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'le görüşerek başlayan Akıncı, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Juncker'le yaklaşık bir saat süren görüşmesinde kapsamlı çözüm müzakerelerini ve KKTC'nin AB'ye hazırlanmasını ele aldıklarını belirten Akıncı, "Bu bir hazırlık süreci istiyor. Kıbrıslı Türkler çözümün ertesi günü kendilerini Avrupa Birliği'nin içinde bulacak. Sadece bugüne kadar yapılanlarla sınırlı kalmamalı. Kıbrıs Türk toplumu kurumlarıyla da hazırlıklı hale getirilmeli" dedi.

Mustafa Akıncı, "Dünyanın ve Avrupa'nın iyi örneklere ihtiyacı var. Hele Kıbrıs'ın bulunduğu coğrafya çok büyük sorunların yaşanmakta olduğu bir coğrafya. Bu coğrafyanın ortasında yer alan Doğu Akdeniz'deki bir adadan gelebilecek olan iyi haberler kuşkusuz Avrupa Birliği kurumları için de son derece güzel haberler olacaktır. Ama buna hazırlıklı olması gereken taraflardan biri de Avrupa Birliği'dir. Şimdiden Kıbrıslı Türklerle ilişkilerini daha da geliştirmeliler. Kıbrıs Türk toplumunun içinde bulunduğu duruma daha da katkı yapmaya başlamalılar. Gelecekteki çözümle ilgili nasıl katkıda bulunabilirler elbette onları da düşünmeye başlamalarında büyük yarar var" diye konuştu.

Bu kapsamda çözümle AB'nin bir parçası haline gelecek Kıbrıs Türk toplumunun geleceğe hazırlanması ve ekonomik anlamda daha iyi bir konuma ulaşması gerektiğini belirten Akıncı, "Dolayısıyla bir yandan görüşmeler kapsamlı bir çözüme doğru evrilirken diğer yandan böylesi bir çözümde federatif bir çatı altında ve gelecekte Avrupa Birliği'nde yarışıp yaşayabilecek bir Kıbrıs Türk toplumu ve onun kurucu devletini oluşturmamız lazım. Bunun için AB'nin üzerine düşen görevleri yapmalarını bekleyeceğiz" ifadesini kullandı.

Kıbrıs'taki müzakerelerin en başından itibaren BM gözetiminde yapıldığını hatırlatan Akıncı, "AB, BM'nin yerine geçecek bir tavır içinde olamaz. Zaten böyle bir talepleri yok. Süreç öteden beri BM sürecidir ancak son yıllarda eksik kalan, daha önce vardı devamını benimsiyoruz; o da AB'nin bir temsilcisinin müzakere sürecinin içinde değil ama kenarında durup süreç ilerlerken kendilerinden istenecek teknik bilgiler açısından bizlere yardımcı olmasıdır. Sürece bu şekilde katkıda bulunması olabilir" dedi.

Akıncı, bulunacak çözümün gelecekte herhangi bir şekilde mahkemelerde delinmemesi için bunun Avrupa hukukunun bir parçası haline gelmesi ve AB'nin kendisini tarafların varacağı anlaşmaya uyarlaması gerektiğini belirterek, "Bunun da yolları vardır. AB'nin yardımcı olacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Juncker'le görüşmesinde hellim peynirinin tescili konusunun da gündeme geldiğini belirten Akıncı, "Dünkü liderler toplantısında bu konuda iki tarafın da kabul edebileceği bir formüle yaklaştığımızı söyleyebilirim. Müzakerecilerimizden bunun ayrıntılarını daha da berraklaştırmalarını rica ettik. AB'nin de tutumu iki toplumu da mutlu edecek bir formülasyon bulunması yönündedir. Bu konuda önümüzdeki günlerde mesafe alacağımızı tahmin ediyorum" dedi.

Kıbrıs müzakerelerinin seyrini de değerlendiren Akıncı, "Dün liderler arası dördüncü görüşmemizi yaptık. Dünden itibaren ana konulara da girmeye başladık. Güven artırıcı önlemlerin bir kısmı yürürlüğe girdi, bir kısmı hazırlık aşamasında. Dolayısıyla bir yandan güven artırıcı önlemleri ileriye götürmeye çalışıyoruz bir yandan da çözüm müzakerelerini yürütüyoruz. Ayda en az iki kez liderler buluşuyor, müzakereciler haftada üç gün buluşuyorlar. Çok hızlı ve sonuç alıcı görüşmeler içindeyiz. Dün beş saat süren görüşmemizde ilerlemeler sağlandı. Bunların ayrıntılarına giremem ama olumlu bir süreç içinde olduğumuzu söyleyebilirim" diye konuştu.

Süreci Türkiye ile istişare içinde ilerlettiklerine değinen Akıncı, şunları kaydetti:

"Türkiye ile istişare her zaman söz konusudur. Türkiye'nin bugünlerde kendi gündemiyle daha fazla meşgul olması da doğaldır. Dolayısıyla yeni oluşacak olan hükümet elbette bizimle diyalog içerisinde olacaktır. Yeni hükümet oluşuncaya kadar da mevcut hükümet ve Dışişleri Bakanlığıyla arkadaşlarımız diyaloglarını sürdürmektedirler. Türkiye ile diyalogda herhangi bir sıkıntı yok. Ama bu süreç en başta Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumların sürecidir ve BM gözetiminde yürütülmektedir. Halkın seçtiği liderlerin yönetiminde bu süreç yürümektedir. Yine böyle olacaktır. Ben Kıbrıs Türk halkının taleplerini masada savunan, bunları ileriye götürmeye çalışan ve Kıbrıs'ta her iki toplumun da çıkarına olacak bir sonuca ulaşmaya çalışan bir liderim. Elbette bunu yaparken Türkiye'nin önemli bir rolü olduğunu ve onlarla istişare içinde bu süreci götürmekte olduğumuzu da her zaman söyledim, yine de söylerim." 

Akıncı, Brüksel temasları kapsamında AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ve AP'deki siyasi grupların başkanlarıyla bir araya gelecek.

 

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı