KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı BM Temsilcisi Spehar ile görüştü

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı BM Temsilcisi Spehar ile görüştü

Spehar:- "Ortak bir yaklaşımla, her iki taraf da hazır olduğunda biz de hazır olacağız. Bunlar her iki tarafla yapılan ön görüşmeler, biz BM olarak yardım etmeye, hazır olmaya devam edeceğiz"

LEFKOŞA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü Misyon Şefi Elizabeth Spehar, Kıbrıs'ta sonuçsuz kalan müzakerelere ilişkin, "Ortak bir yaklaşımla, her iki taraf da hazır olduğunda biz de hazır olacağız. Bunlar her iki tarafla yapılan ön görüşmeler, biz BM olarak yardım etmeye, hazır olmaya devam edeceğiz." dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Elizabeth Spehar'ı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

BM Temsilcisi Spehar, 1,5 saat süren görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, görüşmede adadaki son durumu ve Rum lider Nikos Anstasiadis’in müzakerelerin nasıl ileriye götürülebileceği yönündeki görüşleri ele aldıklarını ifade etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in İsviçre'de sonuçsuz kalan Kıbrıs Konferansı'ının ardından taraflara, sürecin ileriye nasıl götürülebileceği konusunda değerlendirme yapma çağrısında bulunduğunu anımsatan Spehar, Guterres'in taraflardan, bir sonraki basamak için ortak bir karar verip veremeyeceğini görmeyi beklediğini söyledi.

Spehar, yakın bir gelecekte müzakerelere yeniden başlanması konusunda umutlu olup olmadığı yönündeki bir soruya, "Ortak bir yaklaşımla, her iki taraf da hazır olduğunda biz de hazır olacağız. Bunlar her iki tarafla yapılan ön görüşmeler, biz BM olarak yardım etmeye hazır olmaya devam edeceğiz." yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda Mayıs 2015'te yeniden başlatılan müzakereler kapsamında temmuz ayında İsviçre'nin Crans-Montana kentinde yürütülen Kıbrıs Konferansı'ndan sonuç çıkmamıştı.

Müzakereler, "Ekonomi", "Avrupa Birliği"
, "Mülkiyet"
, "Yönetim-Güç Paylaşımı"
, "Toprak" ile "Güvenlik ve Garantiler

" olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyordu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :