Kızılırmak Deltası'nda yeni kuş türü halkalandı

Kızılırmak Deltası'nda yeni kuş türü halkalandı

OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezi Görevlisi Doç. Dr. Yavuz: - "Ana vatanı Doğu Asya olan çalı kuşu çıvgını, ilk kez yakalanarak kayıt altına alındı. Bu, deltadaki kuş varlığının zenginliği açısından çok önemli"

SAMSUN (AA) - Samsun'da bulunan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde daha önce bir kez görülen çalı kuşu çıvgını (phylloscopus proregulus) yakalanarak halkalandı.

"Ulusal Kuş Halkalama Programı" kapsamında bölgede arazi çalışması gerçekleştiren Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi Görevlisi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, AA muhabirine, ana vatanı Doğu Asya olan çalı kuşu çıvgınının deltada ilk kez yakalanarak kayıt altına alındığını belirtti.

"Bu, deltadaki kuş varlığının zenginliği açısından çok önemli." diyen Yavuz, deltanın ornitolojik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Çalışmalar sürdükçe deltada yeni türlerin görüleceğini düşündüğünü belirten Yavuz, şunları kaydetti:

"Çalı kuşu çıvgını, daha önce deltada ornitolog Nizamettin Yavuz tarafından gözlenmişti. Yine onun tarafından yakalanarak 'TR' rumuzlu halka takıldı. Bu tür genellikle Japonya, Moğolistan, Güney Kore gibi Doğu Asya'da görülür. Muhtemelen hava koşulları nedeniyle ya da başka kuş sürülerinin peşine takılarak buraya geldi. Bu kuşun fotoğrafını çekebilmek için bütün doğa fotoğrafçıları bölgeye geldi."

- Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Samsun'un Bafra ilçesinde Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektarlık Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında geliyor. 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleriyle Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturan deltada bugüne kadar yaklaşık 140 türün ürediği belirlendi.

Bu özellikleriyle Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, geçen yıl UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne kabul edilmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :