Kıymetli maden ve taş ayarlarına izleme sistemi

Kıymetli maden ve taş ayarlarına izleme sistemi

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce ilgili birimler ve özel ayar evleri arasında bilgi girişini ve takibini sağlayacak şekilde "Kıymetli Maden ve Taş Ayar Raporu İzleme Sistemi" oluşturulacak

ANKARA (AA) - Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce, ilgili birimler ve özel ayar evleri arasında bilgi girişini ve takibini sağlayacak şekilde "Kıymetli Maden ve Taş Ayar Raporu İzleme Sistemi" kurulacak.

Hazine Müsteşarlığının "Kıymetli Maden ve Taş Analizinde Yetki Verilecek Ayar Evlerinin Standartları, Seçimi ve Denetim Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle kıymetli maden ve taşlara ayar raporu düzenleyecek özel ayar evlerinin yetkilendirilmesi, kuruluşu, şube açma, faaliyet, yükümlülük ve yapacakları işlemlere dair usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, ayar evi faaliyetinde bulunulabilmesi için Darphaneden ayar evi yetki belgesi alınması gerekecek. Ayar evleri kıymetli maden ve taşlar için birlikte ya da ayrı ayrı yetkilendirilebilecek. Darphaneden verilen ayar evi yetki belgesi 2 yıl geçerli olacak.

Kurumca yetki verilecek ayar evleri, tesis yeri ve alanı, tesis bölümleri, laboratuvar ve teknik personelle güvenlik gibi fiziki ve teknik yeterlik kıstaslarını sağlayacak.

Altın, gümüş ve paladyum ayar tespitinde uygulama yöntemlerinin belirlendiği tebliğe göre, kıymetli maden ve bunlardan mamul eşyalardan, tarafların şahitliğinde örnekleme sistemiyle eşyanın cins ve niteliğine göre en az iki numune alınacak. İkinci numune, şahit numune olarak mühürlü torbada muhafaza edilecek. Alınan numuneler belirlenen yöntemlerle analiz edilecek ve ayar raporu düzenlenecek.

Ayar raporunda, kıymetli madenin cinsi ve ayarı, kıymetli taşlar için ise taşın türü, boy ve elek aralığı doğal/sentetik ve iyileştirme işlemi olup olmadığı, varsa notlar ve yorumlar bulunacak. Kıymetli maden, taş veya bunlardan mamul eşyaların ayar evine gelişi, numune alınması, ilgilisine geri verilmesi süreçlerinin tamamının müşterek muhafazayla gerçekleştirilmesi ve söz konusu eşyaların sigorta ettirilmesi esas olacak. Aksi durumda doğacak sorumluluk ilgili ayar evine ait olacak.

- İzleme sistemi kurulacak

İlgili birimler ve özel ayar evleri arasında bilgi girişini ve takibini sağlayacak şekilde bir yıl içinde Darphane tarafından "Kıymetli Maden ve Taş Ayar Raporu İzleme Sistemi" kurulacak. Kurumca söz konusu sistem bir yıl içinde oluşturulacak. Özel ayar evlerine yeterli miktarda kullanıcı için sisteme erişim yetkisi verilecek. Sistemin kullanımı ve işletimine ilişkin usul ve esaslar Genel Müdürlükçe belirlenecek.

İlgili birimler, özel ayar evleri tarafından düzenlenen ayar raporlarını, ayar evi kodu ve ayar raporu numarasını kullanarak sistemden kontrol edebilecek. Ayar evlerinin yeterlik kıstaslarını taşımaya devam edip etmediği Genel Müdürlükçe her zaman denetlenebilecek.

Yükümlülükleri yerine getirmediği tespit edilen ayar evi uyarılacak ve söz konusu eksikliği gidermesi için ayar evine 30 iş günü süre tanınacak. Bu sürede yükümlülüğünü yerine getirmeyen ya da aynı vize döneminde 4 kez yükümlülüklere uymadığı saptanan ayar evlerinin faaliyet izni başka bir uyarıya gerek olmaksızın iptal edilecek. Gerçeğe aykırı rapor düzenlediği tespit edilen ayar evlerinin yetki belgesi geçersiz olacak ve ilgililer hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulacak.

Daha önce yetki belgesi verilmiş ayar evlerinin, en geç bir yıl içinde yeni standartlara uyumlu hale getirilmesi gerekecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı