Kitaplaşması gereken yazılar

Gezi yazılarıma ilkin “Demir asa demir çarık yollarda” başlığı ile başlamıştım. Zamanla bunlar çoğalınca gazete köşelerinde kalmasına gönlüm razı olmadı ve “Taşra ve Gezgin” adıyla kitap olarak yayınladım. Bunu, yine gazetelerde yayınladığım Konya dağ köylerinin geleneklerini anlatan kitabım izledi. Yine köşe yazılarımdan oluşan “Seçme yazıları” Memleket Gazetesinin desteği ile yayınladım.

 

Şunun için anlatıyorum bunları:

Gazetelerde yayınlanan yazıları ancak birkaç meraklısının eline ulaşır. Değilse bir günde okunur ve tükenir. Oysa kitap kalıcıdır. Okuruna kolay ulaşır.

Sefa Odabaşı rahmetlinin gazetelerde yayınlanan yazıları kitaplaştırıldı ve şehrimiz kültürüne kalıcı bir hizmet oldu. Değerli aydınlarımızdan Celalettin Kişmir’in köşe yazılarını Prof. Dr. Mustafa Özcan özverili bir çalışma ile ve kalın bir kitap halinde yayınlanmasını sağladı. M. Özgen Küçükkoner köşe yazılarını, kendi olanakları ile yayınladı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Seyit Küçükbezirci’nin Konya Halkbilimi ve Konya merkez türkülerini yayınladı. Mehdi Halıcı gazete ve dergilerde yayınlanan yazılarını “Selçuklu’dan günümüze Konya’da iz bırakanlar” adıyla, kendi olanakları ile yayınladı.

 

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi yaptığı birçok etkinliğin daha da kalıcı olması için “Konya’da Kültür ve Hayat” “Konya’da düşünce ve Sanat” “Konyada Düşünce ve Edebiyat” başlıkları altında kitaplaştırdı.

Bu şekilde yayınlanmış onlarca kitap var.

Günümüzde şehrimiz basınında yazı yazan yüzlerce kalem erbabı var. Bunların çoğu sade suya tirit yazılar ama bazıları var ki gerçekten kitap olarak yayınlanmaya ve kalıcı olmaya değer.

 

Ben bunlardan sadece üç örnek vereceğim.

Bunlardan biri, şehrimizin emektar gazetecilerinden Nail Bülbül’ün Merhaba Gazetesi’nde yayınlanan ve özellikle geçmişin Konya’sını anlatan yazılarıdır. Bana göre geçmişin Konyası’nı anlatan en güzel yazılardır bunlar. Üniversitemiz ve araştırmacılar için canlı bir tarihtir.

 

Şair-yazar İsmail Detseli'nin Kilistra ve çevresine anlattığı yazılar da halkbiliminden, tarihine kadar canlı bir tarihtir. Şehrimiz basınını ilgiyle takip eden arkadaşlar da dile getirmişlerdi böylesi yazıların kitap olarak yayınlanması gerektiğini.

Memleket’in emektarlarından değerli arkadaşım Uğur Özteke birçok zorluğun üstesinden geliyor, şehrimize hizmeti geçen, siyaset, iş dünyası, bilim adamı, ikna edebildiği herkesle konuşuyor ve sonuçta şehrimizin tarihinden siyasetine çok güzel bilgiler ortaya çıkıyor.

 

Bir gazeteci, bir emekli için bir kitap yayınlamak çok büyük bir külfettir. Memleket yeni yeni belini doğrultuyor, bilmiyorum böyle bir külfete katlanabilir mi? Ama Merhabanın, Nail abinin kitabını yapabileceğine inanıyorum.

İl Kültür Turizm Müdürlüğümüz ne der bilmem ama böylesi kitapların şehrimiz kültür dünyasını zenginleştireceğine inanıyorum.

Son bir Not: Değerli aydınımız M. Ali Uz’un, Çarşamba günleri Merhaba da yayınlanan Akademik sayfalarda çok önemli ve güzel yazılar yayınlanıyor. Bunların hepsi değilse bile bir seçki yapılarak yayınlanması, şehrimiz kültürüne güzel bir hizmet olur.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.