Kitap okuyan "burs" kazanıyor

Kitap okuyan "burs" kazanıyor

Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla Server Vakfınca 18 yıldır düzenlenen "Kitap Okumayı Sevdirme ve Özendirme Yarışması"nda dereceye giren 75 öğrenciye 8 ay boyunca burs verilecek - Server Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bulut:"Biz,

ANKARA (AA) - AYŞE ŞENSOY BOZTEPE - Çocuklarda kitap okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle her yıl düzenlenen "Kitap Okumayı Sevdirme ve Özendirme Yarışması"nda bu yıl dereceye giren 75 öğrenciye burs verilecek.

Okumayı özendirmek amacıyla yola çıkan Server Basın Yayın, İlim ve Sosyal Dayanışma Vakfınca (Server Vakfı), 2000 yılında "Kitap Okumayı Sevdirme ve Özendirme Yarışması"nın ilki düzenlendi.

Son yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığının da destek verdiği yarışmaya ortaokul ve lise öğrencilerinden takdir veya teşekkür belgesi alanlar başvurabiliyor. Belgesini getiren öğrenciden, 300 kitap arasından seçtiği üç kitabı okuması, daha sonra kitap hakkında tanıtıcı yazı yazması isteniyor.

Değerlendirmelerin ardından dereceye girenler, 8 ay boyunca burs alma hakkı kazanıyor.

- "Türkiye'nin tek şiir, öykü ve masal yıllığını çıkarıyoruz"

Server Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Ali Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakfın 30 yıldır milli ve manevi değerlerine bağlı insanların yetiştirilmesine katkı sağlamak amacıyla kültürel faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

"Edebiyat Ortamı" adında dergi çıkardıklarını belirten Bulut, "Türkiye'nin tek şiir, öykü ve masal yıllıklarını çıkarıyoruz. Dergimizin mart sayısında şiir yıllığını, mayısta da öykü ve roman yıllığını veriyoruz. Yıllıklarda şiir, öykü ve roman alanında bir önceki yılın dökümü yer alıyor." dedi.

Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla etkinlikler düzenlediklerini ifade eden Bulut, şöyle devam etti:

"Herkes, 'Kitap okunmuyor' diye konuşuyor. Biz, 'kitap okunmuyor' diye yakınmaktansa 'Nasıl kitap okuturuz, buna kendi çapımızda nasıl katkı yapabiliriz?' diye düşündük. 'Ortaokul ve lise öğrencilerinden takdir veya teşekkür alanlara kitaplar hediye edelim, yaz tatilinde okusunlar. Bu kitapları en iyi özetleyen ilk 50 öğrenciye 8 ay burs verelim. Sonra gelen 100 öğrenciye de bir defalık burs parası kadar ödül verelim.' dedik. Yarışmamız 18 yıldır devam ediyor. Amacımız kitap okumayı sevdirmek ve yazmaya özendirmek. Bu öğrenciler arasından geleceğin yazarları, bilim adamları çıksın istiyoruz."

- "Öğretmenlerimiz ve müdürlerimiz, yeterli hassasiyeti göstermiyor"

Bulut, bu yılki başvuruların 8 Haziran'da başlayıp 15 Temmuz'da sona ereceğini, 8 ay burs verilecek öğrenci sayısını 75'e, mansiyon bursu verilecek öğrenci sayısını da 125'e çıkardıklarını açıkladı.

Uygulamanın her ilde yapılması gerektiğine işaret eden Bulut, "Kitap okunmuyor, kütüphanelere gidilmiyor diye yakınmaktan ziyade bir şeyler yapalım, elimizi taşın altına koyalım. Eğer müdürler ilgiliyse bir okuldan 60, 70 öğrenci yarışmaya katılıyor. Ama maalesef öğretmenlerimiz ve müdürlerimiz, yeterli hassasiyeti göstermiyor." ifadelerini kullandı.

Bulut, bu yıl il milli eğitim müdürlükleri yetkililerinin yarışmanın duyurulması, afişlerin okullara asılması konusunu ciddiyetle takip edeceklerini belirterek, yetkililere teşekkür etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :