Kısıtlı bütçeyle dünya devleriyle yarışıyorlar

Kısıtlı bütçeyle dünya devleriyle yarışıyorlar

DEÜ, Güneş Arabaları ekibi, yıllık 60 bin liralık bütçesi ile bu alanda yarışan ve yıllık 1,5-2 milyon avroluk bütçeye sahip ekiplere "kafa tutuyor"

İZMİR (AA) - AHMET BAYRAM - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Güneş Arabaları (Solaris) ekibi, "mütevazi" bütçesine rağmen, bu alanda ciddi yatırım yapan, yüksek bütçeye sahip ekiplerle "kafa tutuyor". 

DEÜ Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aytaç Gören, AA muhabirine yaptığı açıklamada, en son Avustralya'da katıldıkları "World Solar Challenge"de ortalama yıllık bütçesi 1,5-2 milyon avro olan Stanford Üniversitesi ve Michigan Üniversitesi gibi birçok ekibe karşı yarıştıklarını söyledi. 

Bu yarışa katılan ekiplerin yüksek bütçelere sahip olduğunu ifade eden Gören, "Dünyadan birçok üniversite bu yarışa katılıyor. Stanford Üniversitesi'nden, Michigan Üniversitesi'ne kadar bir sürü ekip katılıyor. Araçların hızları saatte 130-140 kilometreye çıkabiliyor. Biz de bu yarışı saatte ortalama 120 kilometre hızla koştuk ve bitiş çizgisini gören 6 ekipten biri olduk" dedi. 

- "Sponsor desteği istiyoruz"

Gören, Avustralya'daki World Solar Challenge'de teknik ve maddi anlamda birçok sıkıntıyla karşılaştıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Maddi zorluklar bizi gerçekten sıkıntıya soktu. Yarışa katılan ekiplerin ortalama yıllık bütçesi 1,5-2 milyon avro arasında değişiyor. Biz yılda ortalama 60-70 bin lira gibi mütevazı bir bütçeyle onlara kafa tutuyoruz. Sponsorluklarımız da yeterli değil. Bu bizim teknik olarak ilerlememize engel oluyor. Kendi motorumuzu ve teknolojimizi üretiyoruz. Bu maliyetli işler için sponsora ihtiyacımız var. Ayrıca yarış aracını ve ekibi Avustralya'ya götürmek de çok maliyetli. İlk başta sadece aracı bu kıtaya taşıma bedeli 130 bin lira civarında. Son çalışmalarımızda aracı parçalara ayırarak küçülttük ve taşıma maliyetini 32 bin liraya kadar indirdik, Avustralya'da tekrar birleştirdik. Önümüzdeki dönemde Fas ve Avrupa yarışlarına katılmak istiyoruz. Bunun için sponsor desteği bekliyoruz."

 Gören, 3 bin kilometrelik yarışın çöl koşullarında yapıldığını ve karşılaştıkları zorlukların özgüvenlerini arttırdığını sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı