Kişisel Verilerin Korunması Tasarısı komisyonda kabul edildi

Kişisel Verilerin Korunması Tasarısı komisyonda kabul edildi

Muhalefet, tasarının "Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun dört üyesinin Bakanlar Kurulu, üç üyesinin Cumhurbaşkanınca seçilmesini" öngören madde ile "nelerin kişisel veri sayılacağına" ilişkin maddeye karşı çıktı- CHP'li Aldan: "Bu düzenlemeyle insanlar kı

TBMM (AA) - Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı'nın, "Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun dört üyesinin Bakanlar Kurulu, üç üyesinin Cumhurbaşkanınca seçilmesini" öngören madde ile "nelerin kişisel veri sayılacağına" ilişkin maddeye muhalefet karşı çıktı.

TBMM Adalet Komisyonu, Kişisel Verilerin Korunması Tasarısı'nı kabul etti.

Tasarının, "nelerin kişisel veri sayılacağına" ilişkin; "kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı ve cinsel hayatının özel nitelikli kişisel veri sayılmasını" öngören 6. maddesi uzun süre tartışıldı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bazı konuların diğerlerine göre daha sıkı korunması gerektiğini, bu nedenle bu maddenin konulduğunu söyleyerek, "Geçmişte başörtüsü gibi nedenlerle fişleme yapıldı, bu madde ile bu fişlemelerin önüne geçmek istiyoruz, bu konudaki endişeleri azaltmak için getirilmiştir. Bu konuda endişeye mahal yok" dedi.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ise söz konusu düzenlemeye karşı çıkarak, "Bu maddeyle insanlar kılık kıyafetine göre fişlenecek, bunun başka bir anlamı yok. 'Biz bu işten çok zarar gördük' diyorsanız, bunu böyle düzenlemememiz lazım ama 'biz Türk tipi yaptık, Avrupa'dan her şeyi almıyoruz da' diyebilirsiniz" dedi.

AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan, kılık kıyafet konusunda ayrımcılık olduğunu ifade ederek, "Bankalarda başörtülü kadınlar çalışamıyor. Özellikle bankalara eleman alımında bu ayrımcılığı görüyoruz" diye konuştu.


- Muhalefet, kurul üyelerinin seçim yöntemine itiraz etti


Muhalefet, tasarının, "Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun dört üyesinin Bakanlar Kurulu, üç üyesinin de Cumhurbaşkanı tarafından seçilmesini" öngören maddesine karşı çıktı.

CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, düzenlemeyi eleştirerek, böyle bir durumda, o üyelerin tarafsızlıklarını koruyamayacaklarını ve memur gibi çalışacaklarını iddia etti. Yüksel, kurul üyelerinin; Yargıtay, Danıştay, Yükseköğretim Kurulu, TOBB, Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanlığınca önerilen üçer aday arasından TBMM tarafından seçilmesini önerdi.

HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, bu düzenlemenin ileride sorun olabileceğini, tarafsızlığı şüphe götürmeyecek bir kurulun oluşturulması gerektiğine işaret etti. Irgat, "Biz burada iktidara bağımlı bir kurul oluşturma çabasını görüyoruz. Böyle olursa kurul atanmış bir kurul gibi çalışacaktır, bu bakış açısını değiştirecek yeni düzenleme yapılmalı" dedi.

Bu konudaki eleştirilere yanıt veren Bakan Bozdağ, söz konusu maddeyi hazırlamadan önce, düzenleyici ve denetleyici mahiyetteki kurumların oluşumuna baktıklarını, kurumların yapısını, oluşumunu ve hizmet birimlerini incelediklerini belirtti.

Hollanda da kurul üyelerinin Adalet Bakanlığının teklifi üzerine kral tarafından atandığını ifade eden Bozdağ, İtalya'da 4 üyenin doğrudan Meclis tarafından, İngiltere'de kraliçe tarafından, diğer bazı ülkelerde de Meclisler tarafından seçildiğini bildirdi.

Bakan Bozdağ, Türkiye'de kurul üyelerinin dördünün Bakanlar Kurulu, üçünün de Cumhurbaşkanı tarafından seçilmesini uygun gördüklerini kaydederek, "Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilmiştir ve de milli iradeyi temsil etmektedir" dedi.

Kurul üyelerinin teminatlarını sıralayan Bozdağ, "Kurul üyeleri görevden alınamayacak, bağımsız olarak görev yapacak, haklarında soruşturma yapılması halinde, bu Başbakanın iznine bağlı olacak. Bu da onlar haksızlık yaptığında himaye edilmeleri için değil, görevlerini daha rahat yapmaları için getirilmiştir" sözlerini sarf etti.

Bozdağ, kurulun bağımsız olmayacağı yönündeki eleştirilere, "Kurulun oluşumundan sonra göreceğiz ve bakacağız, bağımsız olarak görevini yapıyor mu yapmıyor mu diye? Görevini yerine getirmezse kurula yönelik eleştirilerimizi dile getirebiliriz" dedi. Bozdağ, kurul üyelerinin Meclis tarafından seçilmesi için Anayasa'da değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :