Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uygulaması Konferansı

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uygulaması Konferansı

Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Faruk Bilir:- "Kişisel verilerin korunması bir anayasal hak ve temelinde insan onuru ve şahsiyetinin korunması var. Mayıs 2018 itibarıyla bugüne kadar İnceleme Dairesi Başkanlığına gelen başvuru sayısı 350 civarında

İSTANBUL (AA) - Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, kişisel verilerin korunmasının bir anayasal hak ve temelinde insan onuru ve şahsiyetinin korunması olduğunu belirterek, "Mayıs 2018 itibarıyla bugüne kadar İnceleme Dairesi Başkanlığına gelen başvuru sayısı 350 civarında ki bu başvurular sıradan başvurular değil." dedi.

Bilir, İbn Haldun Üniversitesi, KVKK ve RSK Veri Güvenliği ve Danışmanlık tarafından düzenlenen "Yeni Gelişmeler Işığında Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uygulaması Konferansı"ndaki 2010'da kişisel verilerin korunmasını isteme hakkının bir insan hakkı olarak hüküm altına alındığını, daha sonra Anayasa'nın gereği olarak 2016'da 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, kanun bazı yeni düzenlemeler, kavramlar, kanunu uygulayacak ve denetim görevini yerine getirecek bir kurul oluşturduğunu anlattı.

Kişisel verilerin korunmasının, "özgürlük" ve "güvenlik" boyutları olduğuna değinen Bilir, "Bir tarafta ilgili kişinin korunması, diğer tarafta kişisel verilerin korunması olarak karşımıza çıkıyor. Kişisel verilerin korunması bir anayasal hak ve temelinde insan onuru ve şahsiyetinin korunması var. Mayıs 2018 itibarıyla bugüne kadar İnceleme Dairesi Başkanlığına gelen başvuru sayısı 350 civarında ki bu başvurular sıradan başvurular değil. Bu konuda kısmi bir farkındalık oluştuğunu düşünüyorum. Hukuk İşleri Daire Başkanlığına hem kamudan hem özel sektörden görüş talepleri gelmekte." diye konuştu.

Bilir, kanunun amacına ve kapsamına ilişkin bilgi verirken, korunanın gerçek kişilerin verisi olduğunu, ancak tüzel kişinin verisi aracılığıyla gerçek kişiye ulaşabiliyorsa da gerçek kişinin korunduğunu söyledi.

İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Çalışkan da teknoloji geliştikçe insanların kişisel verilerinin farklı şekillerde işlendiğini dile getirerek, kişisel verilerin hukuki açıdan korunması konusunda ve cezai açıdan yaptırımları olduğunu belirtti.

Bu konuda uluslararası alanda gelişmeler olduğuna değinen Çalışkan, Türkiye'de kanun 2016'da yürürlüğe girmeden önce Anayasa'nın 20. maddesinde değişiklikle kişisel verilerin korunması hakkının, temel hak ve özgürlükler bağlamında güvence altına alındığını kaydetti.

Çalışkan, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun, uluslararası hukuk ile iç hukukun etkileşiminin en önemli olduğu alanlardan biri olduğuna işaret etti

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :