Kışın vazgeçilmez içeceğinde üretim başladı

Kışın vazgeçilmez içeceğinde üretim başladı

Arpa, mısır ve buğday gibi tahılların hamurunun ekşitilmesiyle yapılan bozanın üretiminde sezon açıldı- Bilecik'te üç kuşaktır boza üreten ailenin son temsilcisi Soydan:- "Boza, 8 derece sıcaklıkta 25 gün saklanabilir. Bu sıcaklıkta tazeliğini korur"

BİLECİK (AA) - Arpa, mısır ve buğday gibi tahılların hamurunun ekşitilmesiyle yapılan, besleyici özelliğiyle kış mevsiminin vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan bozanın üretiminde sezon açıldı.

Dedelerinin 1913 yılında Anadolu'ya göç etmesiyle Bilecik'in Pazaryeri ilçesine yerleşen ve ata mesleği bozacılığı devam ettiren Soydan ailesinden Nurettin Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleği dördüncü kuşağa devretmeye hazırlandıklarını söyledi.

Ürettikleri boza ve helvanın Bilecik ve Pazaryeri ilçesinin tanıtımına katkı sağladığına inandıklarını belirten Soydan, şöyle konuştu:

"Üretimine başlığımız bozayı, kış mevsimi boyunca yapacağız. Günlük 10 ton boza üretecek kapasitedeyiz. İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya başta olmak üzere yurdun dört bir tarafına satış yapıyoruz. Raf ömrü kısa olması nedeniyle yurt dışına ihracat yapmıyoruz. Boza, 8 derece sıcaklıkta 25 gün saklanabilir. Bu sıcaklıkta tazeliğini korur. Havanın sıcaklığı bu ömrü kısaltır ancak boza bu süre dolsa da bozulmaz, ekşir. Ekşi içmeyi severseniz ve içerseniz bir zararı olmaz."

Soydan, bozanın arpa, buğday, mısır, şeker ve sudan yapıldığını dile getirerek, bu içeceği üretirken hiçbir katkı maddesi kullanmadıklarını vurguladı.

Bozanın insan sağlığına birçok yararı bulunduğunu anlatan Soydan, "Çocukların kemik gelişimini güçlendirir. Annelerin sütünü artırır. Kuvvet verir. Bağırsaklardaki çalışmayı hızlandırır. Vücudun soğuklara karşı direncinin azaldığı kış aylarında özellikle yaşlılarda vücuda güç verir" ifadelerini kullandı.

Soydan, bozayı Türkiye'nin her bölgesine kargoyla ulaştıklarını sözlerine ekledi.

 

- Bozayı Balkan toplumları da seviyor

Bilinen en eski Türk içeceklerinden biri olan boza, Türkiye'nin yanı sıra Balkanlar'da Kosova, Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan, Romanya gibi ülkelerde ve Asya'da Kazakistan, Kırgızistan kesimlerinde yaygın olarak tüketiliyor.

Genellikle kış içeceği olan boza, uygun koşullarda muhafaza edilirse içilebilecek kıvamını 6-7 gün koruyabiliyor.

Türkiye'de genellikle darıdan yapılan boza, başka ülkelerde üretildiği yerin başlıca ürününe göre mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday, karabuğday, Arnavut darısı, gernik gibi tahılların unu, bazen da pirinç ve ekmek, nadir olarak da kenevir unu ve karamuk mayalandırılarak elde ediliyor.

Eski yıllarda akşamları yeni hazırlanmış sıcak bozalar, sokaklarda bozacılar tarafından bağrılarak da satılırdı ancak günümüzde bunun yerini marketlerde raf ömrü fazla olan ürünler aldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı