Kışın çocuk bronşitine dikkat

Kışın çocuk bronşitine dikkat

Özel Konya Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasibe Uyğun Küçükapan, kış aylarında çocuk polikliniklerine en sık başvuru sebeplerinden birinin ‘Bronşit’ olarak bilinen Akut Bronşioliti hastalığı olduğunu belirttti.

 

Özel Konya Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasibe Uyğun Küçükapan, kış aylarında çocuk polikliniklerine en sık başvuru sebeplerinden birinin ‘Bronşit’ olarak bilinen Akut Bronşioliti hastalığı olduğunu belirterek, hastalığa yakalanmamak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.  Uzman Doktor Hasibe Uyğun Küçükapan, hastalığın virüslerin sebep olduğu akciğer bronşçuklarının iltihabı ile ortaya çıktığını, özellikle 2 yaş altı çocukları, sıklıkla da 3 - 6 ay arası bebekleri etkilediğini kaydetti.

Hastalığın tedavisi için hava yollarının genişletilmesi ve bol oksijen alınması gerektiğini dile getiren Uzman Doktor Hasibe Uyğun Küçükapan, “Damlacık yoluyla bulaşır, erişkin ve çocuklardan yakın temas ve aynı ortamda bulunmakla bulaşır. Sıklıkla okula giden bir kardeş bulaştırıcılığa aracılık eder. Bu yüzden salgın dönemlerinde kalabalık ve kapalı ortamlarda bulunmamalı, hasta bireylerle görüşülmemelidir ve el yıkamaya çok dikkat edilmelidir. Bronşiolit’te başlangıçta soğuk algınlığı bulguları burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hafif öksürük ve hafif ateş varken öksürük şiddeti giderek artar ve hırıltılı solunum başlar. Bu sıklıkla aileleri telaşlandıran bir durumdur. Oysa Akut Bronşiolit çok kez hafif ve orta seyirlidir ve evde tedavi edilebilir” dedi