Kışanak Londra'da

Kışanak Londra'da

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak:

LONDRA (AA) –  Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Cumhuriyet Halk Partisi’ni eleştirerek, “Diyanet kalksın demeyen bir partinin kalkıp bugün ‘seçimden sonra HDP, AK Parti ile işbirliği yapacak’ demesi tam bir iki yüzlülüktür” dedi.

Türkiye’deki genel seçimler çerçevesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Britanya Seçim Koordinasyonunun Londra’daki Lee Valley Athletic Centre’da düzenlediği mitingde konuşan Kışanak, İngiltere’de yaşayan vatandaşlardan genel seçimler için destek istedi.

Özellikle kadınlara ve Alevi kökenli vatandaşlara genel seçimde HDP’ye oy vermeleri çağrısında bulunan Kışanak, “Bu herhangi bir seçim değil. Bu bir günlük ihmalle bütün bir geleceğinizin kötü gidişatına vesile olabileceğiniz bir seçim. Bir oy bile çok kıymetli” dedi.

Kışanak, seçimler öncesinde HDP’nin barajı geçmesi halinde başkanlık sisteminin uygulamaya sokulması için AK Parti ile ortaklık yapmayı planladığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını vurguladı.

Kışanak, “Bazıları bu güçlü ittifakı zaafa uğratmak için çok çeşitli oyunları ve söylentileri ortaya atıyorlar. ‘Efendim seçimden sonra HDP başkanlık sistemine razı olacak’ diye. Bunu bir yalan olduğunu söylemeye gerek yok. Biz bunun pratiği mecliste sergilemiş bir partiyiz. İki yıl boyunca Anayasa Komisyonu’nda çalışmalara katıldık. HDP’nin temsilcisi, devamı olan BDP o komisyondaydı, anayasa çalışmalarındaydı. Başkanlık sistemine net bir şekilde tavrını o zaman koydu. Biz AKP ile ittifak yapacak olsaydık iki sene önce yapardık. Biz AKP ile aynı anayasaya razı olsaydık iki sene önce razı olurduk. Olmadık. Herkes çok iyi biliyor. Meclis tutanakları ortadadır” dedi.

Daha önce Anayasa Komisyonu’nda başkanlık sistemine karşı net bir  tutum aldıklarını, ve Diyanet İşlerinin kaldırılması için teklif verdiklerini belirten Kışanak, “CHP bunu söyleyemedi. Anayasa Komisyonu’nun tutanakları ortada. CHP Diyanet İşleri kalsın, ‘Aleviler de onun şemsiyesi altına girsin’ dedi” ifadesini kullandı.

- “HDP işbirliği yapacak demek ikiyüzlülüktür”

Alevi vatandaşların eşit yurttaşlık temelinde yürüttüğü mücadele taleplerinin açık olduğuna vurgu yapan Kışanak, “Cemevi ibadethane olsun, zorunlu din dersi kalksın, Diyanet İşleri dağıtılsın, devlet ve din işleri birbirinden ayrılsın dedik. Çok net bir şekilde özgürlükçü laiklik tanımını anayasaya yazdırmak istedik. Teklifimiz ortadadır. CHP bu teklife destek vermedi. Özgürlükçü laiklik teklifine destek vermeyen, Diyanet kalksın demeyen bir partinin kalkıp bugün ‘seçimden sonra HDP AK Parti ile işbirliği yapacak’ demesi tam bir iki yüzlülüktür” dedi.

- HDP’den Başkanlık sistemi eleştirisi

Türkiye’nin artık kritik bir aşamaya geldiğini savunan Kışanak, “Türkiye’de ya otoriter rejim diktatörlüğünü ilan edecek, sarayında saltanatını sürecek; bizler de Kürdü ile Türkü ile Alevisi ile Çerkezi ile Ermenisi ile kadınıyla, erkeğiyle perişan olacağız. Yada biz bu gidişata oylarımızla hayır diyeceğiz, dur diyeceğiz. Bu saltanatın kurulmasını önleyebilecek bir tek güç var. O da Halkların Demokratik Partisi’dir. Tüm halkımızı, bütün insanlarımızı, özellikle kadınları ve Alevileri bu seçimi kendi kaderlerinin seçimi olarak görüp, tutum almaya devam ediyorum” ifadesini kullandı.

“Eğer bu saltanat sarsılmaz bir şekilde kurulursa, eğer o sarayın içindeki padişah başkanlık makamına taşınırsa, herkes zarar görecek" diyen Kışanak, şunları kaydetti: 

"Ancak bu ezilenler hiyerarşisinde en altta kalanlar en çok zarar görecek. Biz de biliyoruz ki ezilen, ötekileştirilen sosyal kesimler içerisinde kadınlar ve Aleviler en alt basamakta yer alıyor. En çok zulmü gören, en çok ötekileştirilen, en çok kimliği inkar edilen, inancı yasaklanan, eve hapsedilmeye çalışılan kadınlar ve Alevilerdir. Buradan bir kez daha sizlerle birlikte söylüyoruz. Biz bu saltanat düzenine izin vermeyeceğiz. Biz otoriter rejime izin vermeyeceğiz. Padişahlık hedefi olana başkanlık sultanlığını vermeyeceğiz."

Kaynak:Haber Kaynağı