Kış sporları bilimle buluşuyor

Kış sporları bilimle buluşuyor

Kayak Federasyonu ve Erzurum Atatürk Üniversitesi'nin ortaklığıyla Türkiye'nin ilk Kış Sporları Enstitüsü açıldı- Kayak Federasyonu Başkan Vekili Kıyıcı: - "Enstitünün birinci görevi, lisansüstü eğitimde kış sporlarıyla ilgili çalışmak isteyen öğrencilere

ANKARA (AA) - BUĞRA ERSAVAŞ - Türkiye Kayak Federasyonu ile Erzurum Atatürk Üniversitesi'nin ortak çalışmasıyla hayata geçirilen Kış Sporları Enstitüsü, kış sporlarıyla bilimi buluşturmayı hedefliyor.

Türkiye'deki tek Kış Sporları Enstitüsü ile ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Türkiye Kayak Federasyonu Başkan Vekili Fatih Kıyıcı, "Enstitünün birinci görevi, lisansüstü eğitimde kış sporlarıyla ilgili çalışmak isteyen öğrencilere, federasyon ve üniversite tarafından burs verilmesi ve akabinde özellikle yurt dışındaki tesisler, tesislerin yapımı ve işletilmesi konularında çalışmak." dedi.

Enstitünün Türkiye'de kış sporları açısından büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizen Kıyıcı, "Enstitünün diğer bir görevi de kış sporlarının ülkede tanıtımı konusunda çalışmak olacak. Dünyada kış sporlarıyla alakalı uluslararası kongre yapan yer çok az. Sahip olan da herkesi kendi yerine çekebiliyor. Bunun bir benzerini ülkemizde düzenleyerek, kış sporlarının dünyadaki gelişimini ve durumunu tüm ülkeye aktarmak." değerlendirmesinde bulundu.

Kıyıcı, enstitüde görev alabilecek lisansüstü öğrencileri, beden eğitimi bölümüyle sınırlamayacaklarını dile getirerek, "Spor tarihçesi, sporcu sağlığı, kapalı kayak alanları, mekanik tesisler, suni karlama, kar üstü araçlar, çığ önleme ve dağ turizmi gibi birçok konu var. Buraları incelemek ve görev almak isteyenlere belli dönemlerde başlıklar açıklayacağız. Bu kadar çok konumuz varken, diğer fakültelerden de öğrencilerin aramıza katılmasını istiyoruz." diye konuştu.

Enstitüde müdürlük görevine atanan Fatih Kıyıcı, Türkiye'de enstitülerin yapısının yüksek lisans, doktora eğitimi vermek üzere dizayn edildiğine dikkati çekerek, "Bu durum yurt dışında farklı ama bizim yapımızda oradan mezun olan kişinin görev tanımı olması gerekiyor. Yüksek lisans enstitülere bağlanmış durumda. Biz bunun dışına çıkacağız ama ne kadar dışına çıkabiliriz, bunu görüşmeler sonunda belirlemek ve iyi anlatmak lazım." ifadelerini kullandı.


- Kayak merkezlerinin işletim hakkı


Fatih Kıyıcı, Türkiye'de kış sporlarıyla ilgili irili ufaklı kayak merkezleri bulunduğunu vurgulayarak, bu tesislerde çalışanların herhangi bir eğitime tabii tutulmadan göreve geldiklerini söyledi.

Enstitüden sertifika alarak kayak merkezleri için çalışan personel yetiştirmeyi hedeflediklerini belirten Kıyıcı, "Eğitim almadan görev yapan kişiler, ister istemez turistlerin memnuniyetsiz ayrılması veya sporcuların sakatlanması gibi durumlara neden olabiliyor. Türkiye'de kayak merkezlerinin işletim hakkıyla ilgili herhangi bir kural yok. Tesis nasıl açılır, arama kurtarma nasıl yapılır ya da yaz bakımı nasıl hayata geçirilir tam olarak belli değil. Dağların ve kayak merkezlerinin işletimi ve gerekli olan altyapının hazırlanması için çalışacağız." şeklinde konuştu.

Üretilmeyen teknolojiyle dünyayla yarışmanın mümkün olmadığını kaydeden Kıyıcı, şunları kaydetti:

"Üniversite içinden farklı bölümlerden öğretmenlerin yönetime dahil olması lazım. Sonrasında da 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamış kişilerden ihtiyaca göre istihdam yapacağız. Bunun şartları belirlenecek. En önemli aşama kurulum süreciydi. Enstitü, ortasında Kayak Federasyonu olmak üzere 5 olimpik kış sporları federasyonuyla çalışacak. Bu noktada kış sporlarının düzenli büyümesi amaçlanıyor. Örneğin yaz turizmi sekteye uğrayınca, ülke ekonomisi zarar görecek duruma geliyor. Türkiye, şu ana kadar kış sporları turizmini kullanmadı, burası bir maden. Buradaki imkanlarla elimizden geldiğince kış sporlarını tanıtmaya çabalayacağız."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :