Kış kentinde yarım asırdır evleri ısıtıyor

Kış kentinde yarım asırdır evleri ısıtıyor

Türkiye'de kış mevsiminin sert geçtiği illerden olan Erzurum'da kendi çabalarıyla öğrendiği soba yapımını oğluyla sürdüren Ağdaş, ürettiği sobalarla yarım asırdır haneleri ısıtıyor - Soba imalatçısı Ağdaş: -"Dükkan iflas eder ama zanaat etmez. Biz bu mesl

ERZURUM (AA) - FIRAT ÖZDEMİR - Erzurum'da kendi çabalarıyla öğrendiği sobacılık mesleğini oğluyla sürdüren Faruk Ağdaş, ürettiği sobalarla yarım asırdır kış kentinin hanelerini ısıtıyor.

Pasinler ilçesinde dünyaya gelen 74 yaşındaki Ağdaş, gençliğinde çiftçilik yaptığı köyde geçim sıkıntısı yaşayınca kent merkezindeki Gölbaşı Mahallesi'ne taşındı. Ağdaş, daha sonra göç ettiği mahallede dükkan açarak kendi çabalarıyla öğrendiği soba imalatçılığı yapmaya başladı.

Bir süre sonra yanına alıp mesleğini öğrettiği oğlu Yasin Ağdaş ile işine devam eden Faruk Ağdaş, yarım asırdır soba üreterek yılın yaklaşık 6 ayı karla kaplı ya da soğuk olan kentin evleri ısıtıyor.

Kaybolmaya yüz tutmuş mesleğini yaşatmanın yanı sıra yarım asırdır insanların yuvasını ısıtan Faruk Ağdaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğinin ilk yıllarında yaptığı sobaların fazlalığından dolayı dükkanda yer kalmadığı anlattı.

Ağdaş, mesleği kendi çabalarıyla öğrendiğini vurgulayarak "Mesleğimi öğrendiğim yıl bir soba yaptım ki koyacak yer bulamadım. O yıllarda çocuklarım yoktu. Dükkanda kendi kendime çalışıyorum derken büyüyen oğlum Yasin Ağdaş'ı evlendirdim, kız gelin ettim." dedi.

Esnafların kendi aralarında çalışkanlığını konuştuğunu aktaran Faruk Ağdaş, geçmiş yıllarda yoğun talepten dolayı müşterilerine soba yetiştiremediğini söyledi.

Ağdaş, geçmişteki doğalgaz olmaması ve evlerde soba kullanılması dolayısıyla talebin çok olduğuna işaret ederek "Eskiden ne doğalgaz, ne de uyuyan soba vardı, soba yetiştiremiyorduk. Soba almak için defterlerime isimlerini yazdıran müşterilerim önce parasını veriyor sonra gelip sobalarını teslim alıyorlardı. Şimdi öyle değil, doğalgaz ve uyuyan soba çıkmış, benim yaptığım ürünlerin hepsini mağazalar değil bakkallar bile satıyor." dedi.

- "Dükkan iflas eder ama zanaat etmez"

Mesleğinin önemine vurgu yapan Ağdaş, "Dükkan iflas eder ama zanaat etmez. Biz bu mesleği öğrenmişiz ve millet ısınmış. 'Allah razı olsun' deseler yeter. Bu kış memleketinde soba olmasaydı vatandaşlar soğuktan donardı." ifadesini kullandı.

Faruk Ağdaş'ın oğlu 44 yaşındaki Yasin Ağdaş ise sobacılığa babasının yanında çırak olarak başladığı anlatarak mesleği birlikte öğrenip sürdürdüklerini anlattı.

Öğrenci iken okul çıkışlarında dükkana gelerek babasına çıraklık yaptığını belirten Yasin Ağdaş, şunları söyledi:

"Babamla 07.00'de dükkana gelip sobayı yakıp çayımızı demliyoruz ve kahvaltı yapıp işe koyuluyoruz. Akşam karanlık çökene kadar çalışıyoruz. Babam yaşlanmış ama çalışır ve işini güzel yapar. Sobacılık mesleğinde artık çalışan yok, ben işimi yapabildiğim kadar yapacağım."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :