Kırşehir'de geleneksel dokumalar üzerine konferans

Kırşehir'de geleneksel dokumalar üzerine konferans

KIRŞEHİR (AA) - Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesinde "Kastamonu Azdavay Geleneksel Dokumaları" konferansı verildi.AEÜ'den...

KIRŞEHİR (AA) - Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesinde "Kastamonu Azdavay Geleneksel Dokumaları" konferansı verildi.

AEÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Merkez Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı toplantı salonunda düzenlenen Kastamonu Azdavay Geleneksel Dokumaları konferansında konuşan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sema Özkan Tağı, Azdavay bölgesinde, nüfus ile birlikte dokumacılık yapan ailelerin azaldığını aktardı.

Tağı, teknolojik gelişmeler ve çevresel faktörler nedeniyle dokumacılık yapan ailelerin de azaldığını ve 20 yıldır bölge de araştırma yaptığını dile getirdi.

Bölge halkının kıyafetlerindeki yöresel özelliklerin halen devam ettiğini aktaran Tağı şunları söyledi:

"Büyük şehirlere göç eden bölge halkının köye geldiklerinde hala kültürlerini devam ettirmeye çalışarak yöresel kıyafetlerini tekrar giyiyorlar. Erkeklerinin yöresel kıyafetleri kadınlardan çok daha önce terk ettiklerini belli oluyor. Uzun yıllar önce bölgede çok sayıda dokumacılık yapan aile olduğunu belirledik. Ancak günümüzde bölgede dokumacılığı devam ettiren 3 aile kaldı. Dokuma tezgahları ve çalışmaları inceledik. Tezgahlarda ön bezi, kuşak, çarşaflık bez gibi dokumaları araştırıyor, yöresel kıyafetlerdeki izleri belirliyoruz."

Konuşmanın ardından dinleyecilere "Doğadan izler-ekolojik baskı sergi ve atölye çalışmaları" hakkında da görsellerle bilgi verildi.

Konferansa Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Nurhan Ölmez, Anadolu Halk Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sema Etikan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :