"Kırsalda kadın girişimcinin güçlenmesi koordinasyona bağlı"

"Kırsalda kadın girişimcinin güçlenmesi koordinasyona bağlı"

Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi ve Kırsalda Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Alt Komisyonu Başkanı Gözgeç: - "Kentteki kadın STK'ların kırsaldaki kadınlara karşı daha duyarlı olmaları gerektiğini düşünüyorum"- "STK'ların, çerçeveyi sadece kadın

TBMM (AA) - İSMAİL ÇİMEN - TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde oluşturulan Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi ve Kırsalda Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, kentlerdeki kadın STK'ların kırsaldaki kadınlara karşı daha duyarlı olmaları gerektiğini belirtti.

Gözgeç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kırsaldaki kadının varlığını güçlendirmenin yanı sıra eğitim, sağlık, çiftçilik, örgütlenme alanında destek sunmak amacıyla kurulan alt komisyonun yaklaşık bir yıldır çalıştığını söyledi.

Kırsalda kadının güçlendirilmesine yönelik faaliyet gösteren tüm bakanlıkları ve sivil toplum kuruluşlarını komisyon toplantılarında dinlediklerini ifade eden Gözgeç, bu sırada kadın çiftçilere yerinde verilen eğitimlerin güzel örnekleriyle de karşılaştıklarını dile getirdi.

Gözgeç, son komisyon toplantısında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla gerçekleştirdiği proje yarışmasında dereceye giren kadınları ağırladıklarını anlatan Gözgeç, çeşitli illerden gelen ve her biri farklı hikayeye sahip kadın girişimcilerin başarıları karşısında duygulandıklarını ifade etti.

Batman'ın Sason ilçesinde yaşayan Lale Basut adlı girişimcinin "çıtır çilek" adlı projesinin ödüle layık görülen faaliyetler arasında yer aldığını söyledi.

Basut'un komisyondaki anlatımları sırasında söylediği "Çilek ile Sason'da hayat değişti" sözünün arkasında çok fazla mana bulunduğunu ve bu söylemin komisyondaki herkesi duygulandırdığını ifade eden Gözgeç, "Bu girişimcimiz, çileği güneş enerjisi sistemi ile çalışan fırınlarda kurutup farklı bir ürün elde ederek yurt içi pazarında kendisine bir yer bulmuş. Hedefi yurt dışı pazarında da yer almak olan Basut'un hedefine ulaşacağından hiç kuşku duymadım." dedi.

- "Koordinasyonu güçlendirecek oluşuma ihtiyaç var"

Emine Yavuz Gözgeç, kadın girişimciliğini destekleme noktasında birçok bakanlığın çalışması olduğunu ancak tespitler ışığında koordinasyonu güçlendirecek bir oluşuma ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Kadınlara sağlanan desteklemelerde bilgi sahibi olunmasının özel bir çaba gerektirdiğine dikkati çeken Gözgeç, şunları kaydetti:

"Sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra kurumsal bazda bölgesel kadın danışma merkezleri kurulabilir. Bu tüm bakanlıkların kadına sağladığı desteklemeleri bünyesinde barındıran bir merkez olmalı. O merkezin de kadının ayağına giden bir sistemi olmalı. Girişimcilik denince ilk akla kentlerdeki kadınlar gelmektedir. Bu yönde ben kentteki kadın STK'ların kırsaldaki kadınlara karşı daha duyarlı olmaları gerektiğini düşünüyorum. Şehirlerdeki STK'ların çerçeveyi sadece kadın hakları boyutunda bırakmadan kadınların sosyal hayatın her alanına katılabilmesi adına görev üstlenmeleri gerekiyor. Yine şehirdeki başarılı örnekler proje bazında kırsaldaki kadına destek sağlayabilir."

- "Pozitif ayrımcılığa ihtiyaç var"

Şehir yaşamındaki başarılı kadın girişimci örneklerinin kırsaldaki kadınlarla buluşturmanın önemine değinen Gözgeç, soyut açıdan ne kadar anlatılırsa anlatılsın somut örneklerin kırsalda kadının güçlenmesi açısından önemli olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

Kooperatifçiliğin önemine değinen Gözgeç, bu noktada da sürdürülebilirliğin ön plana çıktığını anlatarak, "Kadınlar bir araya geliyor ve kooperatifi kuruyor ancak ürünlerin pazarlanması ve kooperatifçiliğin sürdürülebilmesi açısından desteklere ihtiyaç duyuyor. Kadın kooperatifçiliğinin kurulum aşamasında da pozitif ayrımcılığa ihtiyaç var. Kurulum aşamasında giderlerin azaltılmasının yanı sıra muhasebe desteği sağlanabilir. Konu çok geniş." diye konuştu.

Emine Yavuz Gözgeç, bazı STK'ların kendilerine olaya bütüncül bakılması gerektiği yönünde bir öneri sunduklarını da dile getirdi.

Verilecek eğitimlerde kadınlarla erkeklerin bir arada olmasının önemine değinildiğini de vurgulayan Gözgeç, "Kadının yapacağı işte erkeğin desteğinin önemi ortaya çıkıyor. Eğer sadece kadına yoğunlaşıp erkeği dışlarsanız; erkek dışlandığı durumda ailevi sorunlara da neden olabilecektir. Herkesi bulunduğu şartlarda değerlendirmek gerekiyor. Tepeden bir bakış açısı ile 'Biz size geldik şunu getirdik' demeden sizin koşullarınızda nasıl bir şeyler yapabiliriz yaklaşımını hayata geçirmek lazım. En önemlisi erkekleri de işin içine katarak birlikte çözüm üretmek." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :