Kırmızı mercimek, üreticisini üzdü

Kırmızı mercimek, üreticisini üzdü

Şanlıurfa'da özellikle bahar aylarında görülen kuraklık nedeniyle bu yıl kırmızı mercimek rekoltesi, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 25 geriledi- Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Şaka:- "Kırmızı mercimek hem verim hem de fiyat anlamında çif

ŞANLIURFA (AA) - MEHMET FATİH ASLAN - Türkiye'de kırmızı mercimek üretiminde önemli bir yere sahip Şanlıurfa'da, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle üretim yaklaşık yüzde 25 azaldı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde özellikle bahar aylarında ürünler için beklenen yağışların görülmemesi nedeniyle boy atamayan mercimekte kabuklar da dolmadı.

Suruç, Viranşehir ve Ceylanpınar ovalarındaki mercimek hasadı, daha önceki yıllarda biçerdöverle yapılırken bu yıl ürünün boy vermemesi nedeniyle birçok yerde elle toplanmak zorunda kaldı.

Hasadın bir ay önce tamamlandığı üründe rekolte geçen yıla göre yaklaşık yüzde 25 düştü.

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Şaka, AA muhabirine, kırmızı mercimek üretiminin yüzde 80'inin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleştirildiğini söyledi.

Kentte 110 dekar sulu arazide, 625 dekar da kuru arazide mercimek üretildiğini aktaran Şaka, sonbahar, kış ve ilkbahar dönemlerinde bölgeye yağışların az düşmesinin kırmızı mercimeği olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Bu yıl özellikle hasadın elle yapıldığınıı belirten Şaka, "Sonbahar ve kış mevsimindeki az yağışlar bitki kök gelişiminin istenilen düzeye gelmemesine neden oldu. Yine aynı şekilde ilkbaharda da özellikle mart, nisan aylarında yağışların çok az olması rekolte düşüklüğüne neden oldu." dedi.

- "Verim dekar başına 100 kilograma geriledi"

Geçen yıl dekar başına 130 kilogram verim elde edildiğini kaydeden Şaka, şöyle devam etti:

"Bu yıl kuraklık nedeniyle verimin dekar başına 100 kilograma gerilediğini tahmin ediyoruz. Bunun yanında rekolte düşüklüğünün yanında fiyatlarda geçen yılla aynı düzeyde. Kırmızı mercimek hem verim anlamında hem de fiyat anlamında çiftçimizi zora sokmuş ve üzmüştür. Şu anda fiyatlar mercimeğin kalitesine göre 2 lira ile 2,80 lira arasında değişiyor. Geçen yıl da aynı tarihlerde bu fiyatlar 2,30 lira ile 2,60 lira arasında değişiyordu."

Yaşanan kuraklığın ortaya çıkardığı verim düşüklüğünün sulamayla ortadan kaldırılabileceğini dile getiren Şaka, gelecek yıllarda yaşanabilecek olası kuraklıklara karşı bölgede devam eden sulama projelerinin bir an önce tamamlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

- "Ancak harcamalarımızı karşılayacağız"

Mercimek yetiştiren çiftçilerden Osman Aslan da kuraklık nedeniyle bu yıl olumsuzluklar yaşadıklarını anlattı.

Arazilerinde ürettikleri mercimekten arpa ve buğdaya göre daha fazla verim elde ettiklerini anlatan Aslan, "Bunu sattığımız zaman ancak harcamalarımızı karşılayacağız. Biz devletimizden bir an önce arazilerimize suyu getirmesini istiyoruz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :