Kırmızı benekli alabalık yavruları doğal ortamında

Kırmızı benekli alabalık yavruları doğal ortamında

Konya'nın Taşkent ilçesindeki Geyve Deresi'nden alınarak Trabzon'daki tesiste çoğaltılan 2 bin kırmızı benekli alabalık yavrusu, doğal ortamına bırakıldı

KONYA (AA) - Konya'nın Taşkent ilçesindeki Geyve Deresi'nden alınarak Trabzon'daki Balık Üretimi İstasyonu'nda çoğaltılan 2 bin adet kırmızı benekli alabalık yavrusu, doğal ortamına bırakıldı.

Bol oksijenli ve soğuk suyu seven yavru balıkların çevre halkına ekonomik getiri sağlaması amaçlanıyor.

Yaklaşık 2 bin adet kırmızı benekli alabalık yavrusu, Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Yılmaz Kocaman'ın da katıldığı programın ardından Geyve Deresi'ne bırakıldı.

Kocaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün "Doğal Alabalık Üretilmesi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi" kapsamında, orman içi su kaynaklarındaki tahrip olan doğal alabalık popülasyonlarının optimum düzeye ulaştırılması, sportif olta balıkçılığının geliştirilmesi ve orman köylüsünün sosyo-ekonomik yönden kalkındırılması amacıyla Geyve Deresi'ne 2 bin kırmızı benekli alabalık yavrusu bırakıldığını söyledi.

Projenin Konya dahil 16 ilde uygulandığını ifade eden Kocaman, Türkiye genelindeki 37 su kaynağında balıklandırma çalışmalarının yapıldığını belirtti.

Konya'da da kırmızı benekli alabalıkları ile bilinen Taşkent ilçesindeki Geyve Deresi'nde proje yürütüldüğünü dile getiren Kocaman, o bölgedeki balıklardan alınan anaçlardan sağım yolu ile yavru üretimi yapıldığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bir yıl önce Geyve Deresi'nden alınan anaç balıklardan Trabzon Maçka Altındere Balık Üretme İstasyonu'nda üretilen 2 bin adet kırmızı benekli alabalık yavrusu Taşkent ilçesindeki dereye salınmaktadır. Bu salım önümüzdeki senelerde de devam edecektir. Geyve Deresi'ndeki balık popülasyonunun artırılması için gerekli çalışmalar devam etmektedir."

Bu çalışmalarla yöre halkının balık ihtiyacının karşılanması ve ekonomik seviyesinin yükseltilmesine katkı sağlanmasının da amaçlandığını vurgulayan Kocaman, "Kırmızı benekli alabalıklar, diğer kültür alabalıklarından farklı doğal alabalıklar. Oksijeni bol derelerde ve soğuk sularda yaşıyor. Diğer alabalıklardan daha lezzetli" diye konuştu. 

Konya'da yine İvriz Deresi'nde de kırmızı benekli alabalıkların yaşadığının bilindiğini aktaran Kocaman, potansiyel olan bu derenin de programa alınmasının düşünüldüğünü kaydetti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı