Kırkpınar'a rakip Elmalı Yeşilyayla Güreşleri

Kırkpınar'a rakip Elmalı Yeşilyayla Güreşleri

Bu yıl 663'üncüsü düzenlenecek Tarihi Elmalı Yeşilyayla Güreşleri, Türkiye'nin önemli başpehlivanlarının güreştiği festival olarak dikkati çekiyor- Bu yılki güreşlerde Kırkpınar Başpehlivanı Orhan Okulu ve finalde yendiği Osman Aynur başta olmak üzere çeş

ANTALYA (AA) - SİNAN ÖZMÜŞ - Bu yıl 663'üncüsü düzenlenecek Tarihi Elmalı Yeşilyayla Güreşleri, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne rakip olarak dikkati çekiyor.  

Elmalı Belediye Başkanı Ümit Öztekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu güreşlerin 663 yıldır gerçekleştirilen geleneksel bir organizasyon olduğunu belirtti.

Ellerindeki arşiv kayıtlarına göre, Selçuklular tarafından fethedildikten sonra bölgede güreş sporunun yapılmaya başlandığını ifade eden Öztekin, ilçedeki güreş festivalinin Türkiye'nin en önemli güreş organizasyonlarından olduğunu söyledi.

Öztekin, Elmalı güreşlerinin Kırkpınar'dan 9 yıl daha eski olduğunu vurgulayarak, "Yağlı güreşin merkezi Kırkpınar gibi bilinse de aslında Elmalı'dır. Bugüne kadar bu konuda biraz tanıtım eksikliği olmuş. Ülke gündeminde bu konuya yeterince dikkat çekilememiş. Dolayısıyla Elmalı güreşleri hak ettiği yere gelememiş" diye konuştu.

Normalde yağlı güreş sezonunun haziran ayında Kırkpınar ile başlayıp, eylül ayında Elmalı ile sona erdiğini ifade eden Öztekin, Elmalı'da Kırkpınar güreşlerinin rövanşının yapıldığını belirtti.

Öztekin, Türkiye'de 3 gün süren yağlı güreş etkinliklerinin sadece Kırkpınar ve Elmalı Yeşilyayla güreşleri olduğunun altını çizerek, 4-6 Eylül'de yapılacak güreşlerde büyük bir heyecan ve coşkunun er meydanında izleyicilerle buluşacağını vurguladı.

 

- "Başpehlivanlıkta güzel müsabakalar bekliyoruz"

 

Bu yılki etkinliğe güreşçilerden bin 600'ün üzerinde katılım olacağını ifade eden Öztekin, bunun en önemli nedeninin, Kırkpınar'dan daha çok seyircinin gelmesi olduğunu savundu. 

Öztekin, pehlivanların Elmalı güreşlerini kazanmanın en az Kırkpınar'ı kazanmak kadar önemli olduğunu bildiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Başpehlivanlıkta güzel müsabakalar bekliyoruz. Kırkpınar başpehlivanı Orhan Okulu'nun Elmalı için iddiası çok büyük. Çünkü, Kırkpınar'da şampiyonluk unvanı aldı ve bu şampiyonluğu devam ettirmesi gerekiyor. İki yıldır Elmalı güreşlerini kazanıyor. Bu yıl da alırsa altın kemerin sürekli sahibi olacak. O yüzden Orhan Okulu buraya çok ciddi bir şekilde maçlara asılacak. Ama rakipleri arasında Osman Aynur var. Aynur, Orhan Okulu'ya Kırkpınar'da finalde kaybetti. Kırkpınar'ın yarı finalinde çok güçlü ve favori olan güreşçiler kaybetti. Onlar da burada Kırkpınar'ın rövanşını almak isteyecekler."

 

- "Güreş, ata sporumuz, kültürümüz, tarihimiz, her şeyimiz"

 

"Yağlı güreş, Türkiye'de futboldan sonra vatandaşların en ilgi gösterdiği spor dalıdır" diyen Öztekin, güreş seyircisinin saat 08.00'de sahaya gelip, akşama kadar müsabaka izlediğini anlattı. 

Öztekin, futbolun 90 dakika değil de 900 dakika olması durumunda stadyumda taraftarın kalmayacağını savunarak, Elmalı'daki güreşlerde binlerce insanın tribünleri tıklım tıklım doldurduğunu ifade etti.

Diğer spor dallarına milyonlarca lira harcanmasına karşın yağlı güreşin çok fazla destek göremediğini öne süren Öztekin, "Güreş, ata sporumuz, kültürümüz, tarihimiz, her şeyimiz. Böyle bir spor bütün ilgisizliğe rağmen, toplum tarafından hala çok büyük ilgi ve alaka görebiliyorsa, bu Türklerin kültürünün derinliklerinden gelen bir güçtür" dedi. 

 

- "Bu işin merkezi Elmalı'dır"

 

Öztekin, yağlı güreşin Antalya'da adeta milli bir spor olduğunu vurgulayarak, Kırkpınar'daki sahanın yarısının Antalyalı pehlivanlarla dolduğunu belirtti.

Bu yılki Kırkpınar'da 14 kategorinin 6 ya da 7'sinde Antalyalı güreşçilerin şampiyon olduğunu hatırlatan Öztekin, "Başpehlivan Antalyalı. İlk 8'de 5 tane Antalyalı var. Antalya bu işe diğer şehirlerimizden biraz daha fazla önem veriyor, biraz daha fazla ilgi ve alaka gösteriyor. Antalya'da da bu işin merkezi Elmalı'dır" diye konuştu.

 

 - Güreşlerin ağası Ak'ın ifadeleri

 

Elmalı Yeşilyayla Güreşleri Ağası Muammer Ak da Elmalı'yı "Türk'ün ilk er meydanı" diye nitelendirdi. Hazırlıkların bir ay öncesinden başladığını anlatan Ak, "Türkiye'nin dört bir yanından insanlar geliyor. Bu sahalarda çok güzel destanlar yazılıyor" dedi.

Ak, yıllardır "Kırkpınar'ın rövanşı Elmalı sahasında olacak" denildiğini anımsatarak, amaçlarının Elmalı Yeşilyayla Güreşlerini, Kırkpınar gibi üst seviyelere taşımak olduğunu kaydetti.

 

- Kırkpınar Başpehlivanı Okulu

 

Kırkpınar'da başpehlivan olan ve iki yıldır Elmalı Yeşilyayla Güreşlerinde başpehlivanlığı kimselere kaptırmayan Orhan Okulu ise bu yıl da başpehlivan olarak Elmalı Yeşilyayla Güreşleri altın kemerinin ebedi sahibi olmak istediğini ifade etti.

Okulu, güreşin Antalya bölgesinde çok sevilen bir spor olduğunun altını çizerek, "Saat 09.00'dan oturulup da akşam 21.00'e kadar izlenen başka bir spor yok. Bazı insanlar, yerlerinden hiç kalkmıyorlar. Lavaboya bile gidemiyorlar" diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı