Kırklareli'de FETÖ/ PDY davası

Kırklareli'de FETÖ/ PDY davası

Kırklareli'de FETÖ soruşturması kapsamında, 19'u tutuklu 31 eski öğretmen hakkında açılan davanın duruşmasına ikinci gününde devam edildi

KIRKLARELİ (AA) - Kırklareli'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, haklarında "Terör örgütü üyesi olmak" iddiasıyla dava açılan 31 eski öğretmenin yargılanmasına ikinci gününde devam edildi.

Kırklareli Halk Eğitim Merkezi salonunda oluşturulan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, aralarında örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock" kullandıkları iddia edilenlerin de bulunduğu 19'u tutuklu 31 eski öğretmen, hakim karşısına çıktı.

Kırklareli Emniyet Müdürlüğü polis ekipleri, salon çevresinde geniş güvenlik önemi aldı. Tutuklu sanıklar, duruşma salonuna ceza infaz kurumu ring araçlarıyla getirildi.

Sanık yakınları, duruşma salonunun önünde kurulan kontrol noktasında üst araması yapıldıktan sonra salona alındı.

Duruşma, tutuklu sanıklardan Bünyamin Çetin'in savunmasıyla başladı.

Hakkındaki suçlamaları reddeden Çetin, evinde yapılan aramalarda bulunan bazı evraklarda geçen yazılı ifadelerin kendine ait olmadığını ileri sürdü.

Aktif Eğitim-Sen'in başkanlığını yaptığını belirten Çetin, kendisinin ve üyelerin FETÖ ile ilgili hiçbir bağının bulunmadığını iddia etti.

Sendika toplantılarını kahvehanelerde yaptıklarını anlatan Çetin, sendikalarının cemaat sendikası olmadığını ve her kesimden insanın bulunduğunu ileri sürdü.

Sendika tüzüğünü beğendiğini ve bu nedenle üye olduğunu aktaran Çetin, daha sonra yöneticilik görevine getirildiği iddia etti.

Mahkeme Başkanı İzzet Koçer'in, Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede yer alan, evde bulunan bir notta, ''Bazı öğrencileri nasıl kazanalım, Emre Belözoğlu ve Hakan Şükür ile tanıştıracağım'' yazılı ifadelerin ne anlam taşıdığı sorusu üzerine Çetin, şöyle savunma yaptı:

''Emre Belözoğlu başka bir ilde öğrencilerle buluşmuş. Öğrencileri teşvik etmek onları yetiştirmek, vatana millete kazandırmak şeklindeki ifade ettim. Hakan Şükür o dönemde FETÖ'cü değil, milletvekili, meşhur kişilerdendi. Bu nedenle öğrencileri teşvik etmek onları yetiştirmek, vatana millete kazandıralım, şeklindeki düşüncelerimdi. Amacım öğrencileri FETÖ'ye kazandırmak değil.''

Hakim Koçer'in, ''Sosyal paylaşım sitelerindeki paylaşımlarınız size mi ait'' sorusuna Çetin, paylaşımların kendisine ait olmadığını öne sürdü.

Bunun üzerine Hakim Koçer, sanık Çetin'e iddianamede yer alan tutanağı göstermesinin ardından Çetin, paylaşımların kendisine ait olup olmadığını hatırlamadığını söyledi.

Diğer tutuklu sanıklardan Beyhan Türkmen, 2002 yılında 138 bin 500 lira kredi çektiğini belirterek, 2014 yılı eylül ayında da otomobilini satarak 42 bin lirasını Bank Asya'ya yatırdığı belirtti.

Sanık Cahide Toker de otomobilini satarak 22 bin lirasını Bank Asya'ya yatırdığını ifade ederek, Fetullah Gülen'in çağrısından haberinin olmadığını savundu.

- İddianameden

Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanık Bünyamin Çetin'in FETÖ'ye ait sendika ve derneklere ait bazı evrak ve dokümanları bulundurduğuna yer verildi.

İddianamede, Çetin'in evinde yapılan aramada Fatih Koleji ibareleri bulunan not kağıdına yazılmış, ''Şeref bey eğer 100 alırsanız sizi Emre Belözoğlu ve Hakan Şükür ile tanıştıracağım. Ömer ne yapabiliriz?. Projedeki öğrenciler ile çocukları nasıl kazanalım? Aileler ile nasıl buluşalım? Arkadaşlarla bir yemeğe veya kahvaltıya gidelim. Lütfi, Fikret, Mehmet, Ufuk, Şeref, Ömer, biz neler yapıyoruz. Git gel olur mu? Altıncı sınıflarla özelli̇kle i̇lgi̇leneli̇m. Özel ismen dua edelim.'' şeklinde devamı okunmayan yazıların olduğu belirtildi.

Anne ve babası ayrılmış bir öğrencisi için dua yazısının da yer aldığı bir iddianamede, ''Cuma günü alternatif dua, cüz gibi programlar yapalım'' yazısı de iddianameye yansıdı.

İddianamede, "Sendikalarda kalma konusunda ısrar edilmesin diye bir karar alınmış. 10 bin kayıp kesin bilgi gelecek. Sendika zırhtır.'' ibarelerinin yazıldığı not kağıdının bulunduğuna yer verildi.

Çetin ve diğer sanıklar hakkında, "Silahlı terör örgütüne üye olmak, suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçundan, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :