Kırım'da Tatarlara yönelik baskılar

Kırım'da Tatarlara yönelik baskılar

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, dört Kırım Tatarı’nın Rusya’da yargılanmasını protesto etti

KİEV (AA) - Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna vatandaşı Kırım Tatarı Rüstem Vaytov, Ferat Sayfullayev, Nuri Primov ve Ruslan Zeytullayev’in Rusya’da yargılanmasını protesto ettiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, dört Kırımlı Tatar’ın yasa dışı olarak gözaltına alınıp Rusya’ya götürüldüğü belirtildi.

"Yargılama sürecini kararlı bir şekilde protesto ediyoruz" ifadesi kullanılan açıklamada, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin hukuksuz bir şekilde yasaklanması çerçevesinde Rus yönetiminin bu tip tutuklamaları siyasi baskıları gerçekleştirmek için sistematik olarak kullandığı kaydedildi.

Açıklamada, “Rusya Federasyonu’ndan hızlı bir şekilde bu saçmalığa son vermesini ve yasa dışı tutukladığı bütün Ukrayna vatandaşlarını serbest bırakmasını talep ediyoruz. Dünya toplumuna siyasi ve diplomatik olarak Rusya Federasyonu’na baskı yapmaya çağrısında bulunuyoruz.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Geçen yıl ocak ayında Hizb-ut Tahrir örgütü üyesi suçlamasıyla Rüstem Vaytov, Ferat Sayfullayev, Nuri Primov ve Ruslan Zeytullayev Kırım’da gözaltına alınmıştı.

Geçen hafta Rusya’nın Rostov-Na-Donu şehrine götürülen Kırım Tatarları, 1 Haziran'da Kuzey Kafkasya Askeri Mahkemesi’nde yargılanmaya başlamış, duruşma sürecinde tutuklulara yönelik mahkemenin insan haklarına aykırı bazı uygulamalara başvurduğu öne sürülmüştü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :