Kırım Tatarlarına yönelik baskılar

Kırım Tatarlarına yönelik baskılar

Kırım’da Rus mahkemesince yargılanan KTMM Başkan Yardımcısı Çiygöz'ün tutukluluk süresi uzatıldı -Ukrayna Dışişleri Bakanlığı:"Mahkemenin Ahtem Çiygöz hakkında verdiği değersiz kararı kınıyoruz"

KİEV (AA) - Kırım’da Rus Mahkemesi tarafından yargılanan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ün tutukluluk süresinin 8 Nisan 2017'ye kadar uzatıldığı bildirildi.

Avukat Nikolay Polozov, sosyal medya hesabından müvekkili Çiygöz ile ilgili yaptığı açıklamada, "Kırımlı hakimler Ahtem Çiygöz’ün tutukluluk süresini 8 Ocak 2017’den 8 Nisan 2017’e kadar 3 ay daha uzattı" ifadesini kullandı.

Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rus mahkemesinin KTMM Başkan Yardımcısı Çiygöz ile ilgili tutukluluk süresini uzatmasına tepki gösterdi.

Bakanlık Sözcüsü Maryana Betsa, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İşgalciler kasten ve sistematik olarak Kırım'da insan haklarını ihlal ediyor. Mahkemenin Ahtem Çiygöz hakkında verdiği değersiz kararı kınıyoruz." ifadesini kullandı.

26 Şubat 2014’te Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği Partisi’nin karşı karşıya geldiği büyük mitingde Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunan binlerce Kırım Tatarı, parlamentonun Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması kararını önlemek istemiş, Ukrayna'nın bütünlüğünü desteklemişti.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, bu mitingi organize etme suçlaması ile geçen yıl gözaltına alınmış, ardından Kırım’da çıkarıldığı mahkemece 8 Ocak 2017’ye kadar hakkında tutukluluk kararı verilmişti.

Ukrayna kamuoyunda, devam eden bu dava 26 Şubat davası olarak biliniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı