Kırım Tatar Milli Meclisi'ne yapılan baskın

Kırım Tatar Milli Meclisi'ne yapılan baskın

Kırım Derneği, meclise yapılan baskın ve aramayı protesto etti

ANKARA (AA) - Kırım Derneği, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) çalışanları ve silahlı kişiler tarafından Kırım Tatar Milli Meclisi'ne (KTMM) yapılan baskını Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği önünde protesto etti. 

KTMM'nin Akmescit'te bulunan binasına 16 Eylül'de yapılan baskını protesto etmek için büyükelçilik önünde toplanan Kırım Derneği üyeleri, Kırım ve Türk bayrakları açarak, "Rusya, Kırım'dan elini çek", "Kırım'da ezanlar susturulamaz", "Millet, vatan, Kırım", "Hepimiz Tatarız, hepimiz Türküz" ve "Cemiloğlu Mustafa, millet senin yanında" şeklinde sloganlar attı. 

Protesto sırasında okunan bildiride, baskının KTMM'nin Rus işgaline karşı yürüttüğü faaliyetlere son vermek için yapıldığı ifade edildi. Baskın sırasında KTMM'de bulunan görevlilerin binadan kovulduğu, direnen veya direktiflere karşı gelen herkesin silahla ve gözaltına alınmakla tehdit edildiği ifade edildi. 

Türkiye'de yaşayan Kırım Tatar diasporasının bu olayları büyük kaygı ile takip ettiği belirtilen açıklamada, "Gerçekleşen ve gerçekleşmekte olan bu insan hakları ihlallerini, baskıları, Rus saldırganlığını kınıyoruz" denildi.

Kırım Derneği Genel Merkezi Yöneticisi Mustafa Şahin, gösteride yaptığı açıklamada, "Sağır oldukları ve bizi duymadıkları için açıklamayı Rusya'nın büyükelçiliğine bırakıyoruz ki okusunlar" diyerek bildiriyi büyükelçiliğin posta kutusuna attı. 

Kırım Derneği üyeleri, bildirinin posta kutusuna atılmasının ardından büyükelçilik önünden ayrıldı. 

KTMM binası, Rus polisi ve askerlerinin baskınının ardından silahlı ve maskeli askerler tarafından 12 saat boyunca aranmıştı. Bir gün sonra ise icra memurları gelerek binanın mühürleneceğini bildirmiş ve KTMM görevlilerine binayı boşaltmaları için bir gün süre vermiş, ertesi gün ise bina boşaltılmıştı. 

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde mart ayında yapılan referandumla bağımsızlık kararı alınmış, Kırım daha sonra Rusya tarafından ilhak edilmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı