Kırım Tatar Milli Meclisi'nden Rusya'ya tepki

Kırım Tatar Milli Meclisi'nden Rusya'ya tepki

"Kırım'da insan hakları ve özgürlükler ile Kırım Tatarlarının haklarının sağlanması için gerekli olan tek şart, Kırım'ın işgalden kurtarılması ve yarımadaya Ukrayna egemenliğinin geri dönmesidir"- "Rus işgalci hükümeti, uluslararası örgütlerin çağrılarına

KİEV (AA) - Kırım Tatar Milli Meclisi, BM, AB, Avrupa Konseyi, AGİT, NATO ve diğer uluslararası örgütlere, Rusya’ya uygulanan yaptırımların ve diğer kısıtlayıcı önlemlerin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), Rus yönetimince tutuklu bulundurulan Başkan Yardımcıları İlmi Ümerov ve Ahtem Çiygöz ile diğer siyasi tutukluların hayati tehlikesi ile ilgili açıklama yaptı.

Bir süre önce Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) Ümerov’u psikiyatri kliniğine kapattığı hatırlatılan açıklamada, Ümerov için başlatılan yargı sürecinin Rus işgalciler tarafından Kırım’ın yerli halkı Kırım Tatarlarına yapılan sistematik baskının bir parçası olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Kırım'da, Rus işgalci hükümeti Kırım Tatar halkının hakları ve insan hakları ihlali konusunda kaygılarını dile getiren uluslararası örgütlerin çağrılarına meydan okurcasına Kırım Tatarlarına karşı yapılan baskıyı arttırmaya devam ederek, Kırım Tatar halkının iradesini ve birliğini bastırmaya çalışıyor." denildi.

Rusya’nın Ümerov’a baskı yaparken, inandığı şeyler yüzünden onu psikiyatri kliniğine kapatarak, Sovyetler Birliği dönemindeki baskı metotlarına başvurduğu bildirilen açıklamada, "Kırım’ın işgalci hükümetinin İlmi Ümerov’a karşı sergilediği tutum, cezalandırıcı psikiyatri pratiği örneğinde Rus özel servisleri pratiğine geri dönüldüğünü açıkça gösteriyor. Parkinson ve şeker hastalığı da dahil bir dizi kronik hastalığa sahip olan İlmi Ümerov’un psikiyatri kliniğe kapatılması ona kasten manevi ve fiziksel acılar verme girişimidir. Bizim tarafımızdan (Rusya'nın yaptıkları) onun hayatı için doğrudan tehlike olarak değerlendiriliyor. İlmi Ümerov’un hayatı ve özgürlüğü korunmalı." ifadelerine yer ver verildi.

KTMM Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz ve diğer aktivistler Ali Asanov, Mustafa Değirmenci ile dini inançları için baskı gören diğer siyasi tutukluların da serbest bırakılması gerektiği kaydedilen açıklamada, Kırım’da tüm sakinler için güvenli yaşam koşulları ve insan haklarının sağlanması gerektiği bildirildi.

Rusya’nın işgal ettiği Kırım’da uluslararası insani hukuk normlarına uymayı reddettiğine de dikkat çekilen açıklamada, Kırım’da siyasi tutukluların ve yaşayanların hayatı ve özgürlüklerinin sadece Ukrayna devletinin sorumluluğunda olmadığını, küresel barışı ve insanların güvenliğini sağlamak için oluşturulan uluslararası örgütlerin üyesi olan bütün devletlerin hükümetleri ve parlamentolarının da sorumlu olduğu ifade edildi.

Açıklamada, "Kırım’da insan hakları ve özgürlükler ile yarımadanın yerli halkı olan Kırım Tatarlarının haklarının sağlanması için gerekli olan tek şart Kırım’ın işgalden kurtarılması ve yarımadaya Ukrayna egemenliğinin geri dönmesidir. Kırım Tatar Milli Meclisi Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, NATO ve diğer uluslararası örgütlere Rusya’ya uygulanan yaptırımların ve diğer kısıtlayıcı önlemlerin güçlendirilmesi ve tüm bu tedbirlerin Ukrayna’nın uluslararası alanda tanınan kendi sınırları içerisindeki toprak bütünlüğü geri kazanılana kadar devam ettirilmesi çağrısında bulunuyor." ifadelerine yer verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :