Kırıkkale'de mısır silajı çalışmaları

Kırıkkale'de mısır silajı çalışmaları

Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, silaj yapımı ve bozulmaması için alınacak tedbirler hususunda çitçilerin bilgilendirildiğini...

Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, silaj yapımı ve bozulmaması için alınacak tedbirler hususunda çitçilerin bilgilendirildiğini ifade etti.

Kırbaş, yaptığı yazılı açıklamada, Keskin ilçesine bağlı Üçkuyu köyünde mısır silaj çalışmalarını inceleyerek çiftçilere bilgi verdiklerini aktardı.

Silajın yeşil ve sulu yemlerin bulunmadığı kış aylarında hayvanların iyi ve ucuz beslenmesini sağladığını vurgulayan Kırbaş, silaj yapımında yemlerin besin değerinde bir kayıp yaşamadığını ve hayvanlar tarafından ilgi gördüğünü belirtti.

Kırbaş, Kırıkkale’de yaklaşık 15 bin dekar yem bitkisi ekimi yapıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Gelişmiş tarım ülkelerinde ekilebilir alanların yaklaşık yüzde 20’si yem bitkisine ayrılıyor. Kırıkkale’de bu oran yüzde 1'i geçmemektedir. Yem bitkisi ekilişini arttırmak için demonstrasyon çalışmaları yürütüyoruz. İl Özel İdare ve bakanlık destekli yem bitkisi tohumu dağıtarak eğitim faaliyetlerinde bulunuyoruz. En uygun silaj bitkisi mısır olup koçanlarıyla beraber hamur olum devresinde biçilmelidir. Parçalanarak siloya doldurulan bitkinin çok iyi sıkıştırılması gerekmektedir. Sıkıştırma ile ortamdaki hava alınarak havasız ortamda faaliyet gösteren süt asidi bakterileri faaliyetlerini artırarak fermantasyonu gerçekleştirmektedirler. Siloda mısırın üstü hava almayacak şekilde naylon ile kapatılmalıdır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı