Kırıkkale'de "Medya Ve Hukuk" Konferansı

Kırıkkale'de "Medya Ve Hukuk" Konferansı

RTÜK Başkanı Dursun:- "RTÜK ve buna benzer üst kurulların eylemleri sansür anlamına gelmez. Dolayısıyla biz sansürcü bir kurul değiliz"

KIRIKKALE (AA) - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun,  RTÜK ve benzeri üst kurulların eylemlerinin sansür anlamına gelmediğini belirterek, "Dolayısıyla biz sansürcü bir kurul değiliz" dedi.

Dursun, Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Hukuk ve Adalet Topluluğu tarafından Kocatepe Salonu'nda düzenlenen "Medya ve Hukuk" konulu konferansta yaptığı konuşmada, görsel ve işitsel medyanın izne tabi olmasının ve kuralların baştan belirlenmesinin sansür olmadığını söyledi. 

Konuyla ilgili çok sayıda soruyla karşılaştıklarını aktaran Dursun, herhangi bir yayındaki ihlal nedeniyle müeyyide uygulamalarının genellikle yazılı medyada "RTÜK yine sansür yaptı" başlıkları ve suçlamalarıyla karşılandığını aktardı.

Kurum olarak kesinlikle sansür yapmadıklarını vurgulayan Dursun, "RTÜK ve buna benzer üst kurulların eylemleri sansür anlamına gelmez. Sansür, bir haber, fikir, yayımlanmadan önce denetleme anlamına gelir. Yayımlandıktan sonra bunun yasalara uygun olup olmadığının kontrol edilmesi sansür anlamına gelmez. Dolayısıyla biz sansürcü bir kurul değiliz" diye konuştu.

Dursun, radyo ve televizyon yayınlarını düzenleyen 6112 sayılı yasanın, Avrupa Birliğindeki (AB) Radyo Televizyon Yayıncılığı ile ilgili temel düzenlemeler ve standartların aynısı olduğunu vurguladı.  

- Yayınlardaki şiddet sınıflandırılacak

Radyo ve televizyonlardaki şiddet içerikli yayınlarla ilgili bir proje yürüttüklerini de anlatan Dursun, üzerinde çalıştıkları proje kapsamında şiddet içeren yayınların taranarak sınıflandırılacağını kaydetti. Ayrıca konuyla ilgili çalıştay da düzenlemeyi planladıklarını aktaran Dursun, çalıştayda varılacak hususları kamuoyuyla paylaşarak, şiddete karşı kamuoyunun duyarlı olmasını isteyeceklerini belirtti.

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Dursun, 4G ile ilgili bir soru üzerine "Bizim açımızdan herhangi bir sorun söz konusu değil. 4G'nin ihalesini biz yapacak değiliz. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yetkisinde olan bir konu. Dolayısıyla bu konuyu Bakanlıkla görüşmek lazım. Bizim açımızdan bir sorun yok" dedi.

Konferansa, Vali Yardımcısı Abdullah Arslaner, Rektör Prof. Dr. Ekrem Yıldız ve öğrenciler katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı