Kırgızistan'ın "Avrasya Gümrük Birliği"ne üyelik süreci

Kırgızistan'ın "Avrasya Gümrük Birliği"ne üyelik süreci

BİŞKEK (AA) - Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi Kırgızistan'ın, 2015 yılının başında Rusya, Belarus ve Kazakistan'ın oluşturduğu Avrasya Gümrük Birliği'ne üye olması bekleniyor. Ekonomi...

BİŞKEK (AA) - Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi Kırgızistan'ın, 2015 yılının başında Rusya, Belarus ve Kazakistan'ın oluşturduğu Avrasya Gümrük Birliği'ne üye olması bekleniyor. Ekonomi Bakanlığı, ülkenin Gümrük Birliği'ne üye olmaması halinde sosyal, mali ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya kalabileceğine dikkati çekti. 

Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ticaret ortaklığı bulunan Rusya ile komşu Kazakistan ekonomisinde yaşanabilecek herhangi bir olumsuz gelişmenin, Kırgızistan ekonomisini yakından etkilediği vurgulandı.

Açıklamada ülkenin, Avrasya Gümrük Birliği'ne üye olmaması durumunda pek çok olumsuz sonuçlara yol açabileceği, Kırgızistan'ın sosyal yapısı ve ekonomisini olumsuz etkileyecek nedenlerin tespit edildiği aktarıldı. Kazakistan'ın gümrük sınır noktalarında uyguladığı sıkı denetimler sonucu ithalat ve ihracatın şimdiden düşmeye başladığına dikkati çeken açıklamada, Kırgızistan'ın ilk olarak, Çin'den gelen ürünlerin yüzde 80'inin Gümrük Birliği ülkelerine yeniden ihracının durma noktasına gelebileceği ifade edildi.

Açıklamada, Avrasya Gümrük Birliği'ne girilmemesi halinde Rusya'dan Kırgızistan'a vergisiz ithal edilen benzin ve motorine vergi uygulanacağı, kapanan firmaların sayısında artış görülebileceği, düşük vergi ödemeleri nedeniyle bütçe açığının büyüyebileceği, küçük ve orta ölçekli işletmelerin mali durumunun bozulabileceği, girişimcilerin ticaret pazarlarını ve kurulan ticari ilişkilerini kaybedebileceği belirtildi. Ekonomik büyüme oranında önemli bir azalmanın yaşanabileceği, göçün artabileceği kaydedilen açıklamada, bavul ticareti yapanların ve büyük pazarlarda çalışanların işsiz kalabileceği, tarım ürünleri ile tekstil ve konfeksiyon ürünleri ithalatında yasak uygulanabileceği, ihracatçılar için maliyetlerin artabileceği uyarılarına da yer verildi.

Yılbaşında Gümrük Birliği'ne tam üye olmak için hazırlıklarını sürdüren Kırgız hükümeti, Rus ve Kazak uzmanlardan üyelik sürecinde danışmanlık hizmetleri almaya devam ediyor. Hükümetin hazırladığı yasa paketinin de Meclis'te görüşülmesi bekleniyor.

Kırgızistan yönetimi, Rusya ve Kazakistan'dan, Gümrük Birliği'ne üyelik sürecinde tarım laboratuvarları, sınırlardaki tedbirlerin artırılması gibi hazırlıkların yerine getirilmesi için 300 milyon dolarlık karşılıksız destek istemişti.   

Kazakistan'ın başkenti Astana'da 29 Mayıs'ta gerçekleştirilen Avrasya Gümrük Birliği Liderleri Zirvesi'nde, Kırgızistan'ı Gümrük Birliği'ne götürecek yol haritasının kabul edilmesinin ardından 26 Temmuz itibarıyla müzakereler başlamıştı.

Kırgızistan, Avrasya Gümrük Birliği'ne üye olmak için başvuru yapma kararını 11 Nisan 2011'de almıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı