Kırgızistan'ın Avrasya Ekonomik Birliği'ne üyelik süreci

Kırgızistan'ın Avrasya Ekonomik Birliği'ne üyelik süreci

Kırgızistan Başbakanı Otorbayev, güneydeki gümrük kapılarını denetledi

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan Başbakanı Coomart Otorbayev, Avrasya Ekonomik Birliği'ne (AEB) üyelik süreci kapsamında, ülkenin güney sınırındaki gümrükleri denetledi.

Başbakan Otorbayev, Oş Bölgesi'ne yaptığı iki günlük çalışma ziyareti çerçevesinde, ülkenin AEB'ye tam üyeliği için öne sürülen eylem planında yer alan "gümrüklerin faaliyetlerinin idari yapılandırılmasını ve teknik alt yapısını" yerinde inceledi. 

Kırgızistan'ı Çin'e karayoluyla bağlayan ve deniz seviyesinden 3 bin metre yükseklikte bulunan "İrkeştam" gümrük kapısını yanı sıra ülkeyi Tacikistan'a karayolu ile bağlayan "Karamık" gümrük kapısını ziyaret ederek incelemelerde bulunan Otorbayev, burada yaptığı açıklamada, ülkenin AEB'ye tam üye olmasının ardından gümrük kapılarının öneminin daha da artacağını belirtti.

Otorbayev, "Biz, Kırgızistan'ı transit bir ülke haline getirmeyi hedefliyoruz. Rusya ve Asya Kalkınma Bankası'nın yapacağı mali yardımla söz konusu gümrük kapılarımızı, Avrasya Ekonomik Birliği'ne uyum süreci gereğince tüm yükümlülüklerimizi yerine getirmeliyiz" dedi.

Otorbayev, Kırgızistan'ın Avrasya Ekonomik Birliği'ne üyelik sürecinin tamamlanmasının ardından güney sınırlarının birliğin dış sınırları haline geleceğini vurguladı.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da 29 Mayıs 2014'te gerçekleştirilen Avrasya Gümrük Birliği Liderleri Zirvesi'nde, Kırgızistan'ı Gümrük Birliği'ne götürecek yol haritasının kabul edilmesinin ardından 26 Temmuz 2014 itibarıyla müzakereler başlamıştı. 

Kırgızistan yönetimi, Rusya ve Kazakistan'dan, Gümrük Birliği'ne üyelik sürecinde tarım laboratuvarları, sınırlardaki tedbirlerin artırılması gibi hazırlıkların yerine getirilmesi için 300 milyon dolarlık karşılıksız destek istemişti.

Kırgızistan, Rusya, Belarus ve Kazakistan'ın oluşturduğu Avrasya Gümrük Birliği'ne üye olmak için başvuru yapma kararını 11 Nisan 2011'de almıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :