Kırgızistan'ın Avrasya Ekonomik Birliği'ne Üyeliği

Kırgızistan'ın Avrasya Ekonomik Birliği'ne Üyeliği

Kırgızistan, Avrasya Ekonomik Birliği ile ilgili ülke içindeki tüm prosedürleri tamamladı

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Rusya, Belarus ve Kazakistan'ın kurduğu Avrasya Ekonomik Birliği'ne 8 Mayıs'ta dahil olan ülkenin birliğe katılım anlaşmalarını onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’den yapılan açıklamada, 20 Mayıs’ta Meclis tarafından kabul edilen Avrasya Ekonomik Birliği'ne katılım anlaşmaların onaylandığı belirtildi. 

Atambayev’in ülkenin birliğe katılım anlaşmalarını onayladığı törende, Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov, Başbakan Temir Sariyev, Yüksek Mahkeme Başkanı Feruza Djamaşeva, Dışişleri ile Ekonomi Bakanları, Rusya, Belarus, Kazakistan, Ermenistan büyükelçileri, Cumhurbaşkanlığı İdaresi yöneticileri ile Kırgızistan Rusya Kalkınma Fonu Yönetim Kurulu Başkanı hazır bulundu.

Avrasya Ekonomik Birliği’nin Kırgızistan halkının refah seviyesini yükselteceğinin altını çizen Atambayev, “Bugün harika bir gün. Bugün Avrasya Ekonomik Birliği'ne Kırgızistan'ın üyeliğini öngören uluslararası anlaşmaların onaylanmasına ilişkin yasayı imzalayacağım. Böylece, dünyanın en büyük ekonomik birliklerinden birine katılım için gerekli olan tüm iç prosedürleri tamamlamış olacağız” dedi. 

Atambayev, ülkenin milli çıkarları gözetilerek birliğe katıldıklarını anımsatarak, “Mal ve hizmetlerimiz birliğe üye ülkelerdeki 175 milyonluk pazara açılacak. İhracatımız artacak. Rekabet gelişecek. Yatırım gelecek. Göçmen işçilerimiz de rahat nefes alacak” diye konuştu.

Kırgızistan'ın birliğe katılımının diğer üye ülkelerin parlamentoları tarafından da onaylanmasının ardından Kırgızistan-Kazakistan sınırında gümrüklerin kaldırılması ve bunun ardından vatandaş, mal ve hizmetlerin serbest dolaşımına olanak sağlanması bekleniyor.

Kırgızistan, Avrasya Gümrük Birliği'ne üye olmak için başvuru kararını 11 Nisan 2011'de almıştı. Kırgızistan, birliğe 8 Mayıs 2015'te Rusya'nın başkenti Moskova'da resmen üye olmuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı