Kırgızistan'da "Türk Halklarının Felsefi Mirası" sempozyumu

Kırgızistan'da "Türk Halklarının Felsefi Mirası" sempozyumu

BİŞKEK (AA) - Türkiye'nin 1995 yılında kurduğu Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin (KTMÜ) ev sahipliğinde gerçekleşen, 100'ün üzerinde felsefeci...

BİŞKEK (AA) - Türkiye'nin 1995 yılında kurduğu Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin (KTMÜ) ev sahipliğinde gerçekleşen, 100'ün üzerinde felsefeci ve bilim insanının katıldığı 1. Uluslararası Türk Halklarının Felsefi Mirası Sempozyumu'nun açılışı yapıldı.

Türkiye’nin Bayburt Üniversitesi, Ahi Evran Üniversitesi ile Manas Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği, Manas Üniversitesinin Cengiz Aytmatov Kampüsü Kasım Tınıstanov Konferans Salonu'ndaki sempozyumun açılış törenine, KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı, Ahi Evran Üniversitesi Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Danışmanı Sultan Rayev, bürokratlar, diplomatlar, akademisyenler, bilim insanları ve öğrenciler katıldı.

Cumhurbaşkanı Danışmanı Rayev, açılışta yaptığı konuşmada, Türk dili konuşan halkların insanlık tarihine ve medeniyetine yaptığı katkıya atıfta bulunarak, "Türk halkların felsefi mirası dünya akıl hazinesinde önemli bir yer tutmaktadır." dedi.

Rayev, Türk halklarının entelektüel zenginliğiyle ilgili araştırmaların insanlığın gelişmesine de katkıda bulunacağına inandığını belirtti.

Sempozyumun yazar Cengiz Aytmatov'un memleketinde düzenlenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Rayev, ülkede "model ve öncü bir üniversite" olarak tanımladığı Manas Üniversitesine teşekkür etti.

KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Balcı da çok geniş bir coğrafyada bulunan Türk dünyasının, çok zengin ve köklü bir medeniyet olduğunu vurguladı.

Balcı, "Bütün tarihimiz boyunca başımız hep dimdik kalmıştır. Hep insana önem vermişiz ve yüceltmişiz. İnsanın varlığı ve mutluluğu için çalışmışızdır. Biz alan değil veren olmuşuz. Medeniyet tarihinin zirvesini oluşturan Osmanlı medeniyeti bir vakıf medeniyeti olarak bilinmekte ve kabul edilmektedir." ifadelerini kullandı.

Sempozyumun organizatörlerinden KTMÜ Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Başkanı Camgırbek Bököşov da Türk dili konuşan halkların ve memleketlerin dünyada önemli bir yere sahip olduğuna işaret ederek, "Sempozyumda Türk dünyasının bilgi, hikmet ve tefekkür geleneğinin farklı bakış açıları ve yorumlarla ele alınarak yeniden üretimine katkı sağlamayı amaçladıklarını" aktardı.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinde üç gün sürecek sempozyumda yurt içi ve yurt dışından gelen bilim adamları ve akademisyenler 24 ayrı başlık altında toplam 89 bildiri sunacak.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :