Kırgızistan'da "Türk Devletler Birliği" kitabı tanıtıldı

Kırgızistan'da "Türk Devletler Birliği" kitabı tanıtıldı

Azerbaycan Milletvekili Cavanşir Feyziyev, kaleme aldığı ve Kırgız Türkçesine çevrilen "Türk Devletler Birliği" adlı kitabını Bişkek’te tanıttı

BİŞKEK (AA) – Azerbaycan Milletvekili Cavanşir Feyziyev’in kaleme aldığı ve Bekten Dıykanbay’ın Kırgız Türkçesine çevirdiği "Türk Devletler Birliği: Küresel Entegrasyonda Avrasya Modeli" adlı kitap tanıtıldı.

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesinin (KTMÜ) ev sahipliğinde Rektörlük Binası’ndaki konferans Salonu’nda düzenlenen, Manas Üniversitesinin tanıtım filmiyle başlayan programda konuşan kitabın yazarı Prof. Dr. Cavanşir Feyziyev, kitabında Türk halkların bölgesine sahip olacağını anlattığını söyledi.

Feyziyev, “İnsanoğlu dünyada var olduğundan bu yana kendi etrafına hakim olmaya çalışmıştır. Bugün ise insanoğlu bütün dünyaya hakim olmaya çalışıyor. Eskiden dünya Avrasya coğrafyasından ibaretti. Bu Avrasya coğrafyasında Altaylar'dan Balkanlar'a kadar Türkler yaşıyorlardı. Avrasya coğrafyasına Türklerden sonra kimse hakim olamadı. Türk halkların bölgesine hakim olmaya şansı bulunuyor. Türk halkları kendi aralarında bir birlik oluşturacaklarına inanıyorum. Türkler, dünyaya değil, kendi dünyasına sahip olmalıdırlar” değerlendirmesinde bulundu.

“Kitabın değeri ileride daha iyi anlaşılacak”

Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, “Türk Devletler Birliği: Küresel Entegrasyonda Avrasya Modeli” kitabının değerinin ve öneminin ileride daha iyi anlaşılacağını vurguladı.

Kılıç, Türk dünyasındaki tüm gelişmelerin daima “aktüel” olarak dikkat çekeceğini belirterek, “Türkiye, Azerbaycan ve Kırgızistan tarihinde yazar ve düşünür adamların yaptığı bir hareketin bugün ne kadar önemli sonuçlar doğurduğunu görüyorsak, bu kitabın da doğuracağı sonuçlar ise 100 yıl sonra tarihçiler tarafından ele alınacaktır” diye konuştu.

Günümüzde Avrasya coğrafyasının önemine değinen Kılıç, “Şimdi biz, vakit geçirmeden yeniden aramızdaki kültürel, ekonomik, sosyal ve siyasi birliği sağlamlaştırarak dünya sahnesine bir bütün olarak çıkmamızda büyük fayda vardır” diye konuştu.

Kılıç, Türk Devletler Birliği’nin savunucuları arasında yer alan yazar Feyziyev’i tebrik etti.

“Türk dünyasının iki yakası bir araya gelmiştir”

KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı, Türk dünyasının iki yakası bir araya geldiğini ifade ederek, “İki yakası bir araya gelmek diye bir söz vardır. İki yakası bir araya gelmemek kötülüktür, bedduadır ama iki yakası bir araya gelmek başarmaktır. Türk dünyasının doğu ve batı yakası artık birdir, beraberdir. Ortak kadere birlikte yürümek kararlığında ve azmindedir” diye konuştu.

Balcı, Türk dünyasının tarihte hiç kimseye tehdit oluşturmadığını vurgularken, “Bugün de değildir, yarın da olmayacaktır. Biz sadece insanlığa değer katmak, medeniyetin yükselmesini sağlamak ve haklının haklı olduğunu temin etmek için yola çıktık” dedi.

Türk dünyası davasının, hiç kimsenin elinde olanı almak, malını talan etmek, hakkını ve hürriyetini gasbetmek olmadığının altını çizen Balcı, Türklerin tarihte hakim oldukları Avrasya coğrafyasında medeniyet, insanlık, saadet ve mutluluğun var olduğuna işaret etti.

“O 5’in dünyadan büyük olmadığı için kanlar sel olup aktı gitti”

Balcı konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, BM’nin yapısının değişmesi gerektiğine yönelik inancını anımsatarak, “Dünyada teknoloji, zenginlik ve refah var mı var. Niçin o zaman insanların kanı sel olmuş da akıyor. Niçin insanların cesetleri dağ gibi yatıyor. Dünyada iktidar sahibi kimler. İşte, o 5 dünyadan büyük olmadığı için kanlar sel aktı gitti.” ifadesini kullandı.

Toplantıya, Azerbaycan-Kırgızistan Parlamentolarası Dostluk Grubu Başkanı Musa Guliyev, Kırgızistan-Azerbaycan Parlamentolarası Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı Talaybek Masabirov, Türkiye ve Azerbaycan büyükelçilleri, KKTC Bişkek Temsilcisi, Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, üniversite yönetimi ve akademik personeli ile öğrenciler katıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :