Kırgızistan'da gelecek nesillere "Aygül"ü koruma bilinci aşılanıyor

Kırgızistan'da gelecek nesillere "Aygül"ü koruma bilinci aşılanıyor

Türkiye'de "Ağlayan Gelin", Kırgızistan'da "Aygül" olarak bilinen ters lale çiçeği, Batken'de doğal olarak yetişiyor- "Aygül"ün üzücü hikayesi, bölgeye binlerce turist çekiyor

BİŞKEK (AA) - NEZİR ALİYEV - Kırgızistan'da "Aygül" olarak bilinen ters lale çiçeğin koruma altına alınarak, gelecek nesillere aktarılması için bilinçlendirme kampanyaları yürütülüyor.

Türkiye'de "Ağlayan Gelin" adıyla tanınan "Aygül", Kırgızistan'ın güneyinde Batken şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta Aygültaş yaylasına açılan bölgede doğal şekilde yetişiyor.

Batken'in sembolü haline gelen, yöre halkı tarafından kutsal kabul edilen "Aygül" çiçeklerinin oluşturduğu manzarayı görmek için her yıl nisan ayının sonunda bölgeye binlerce yerli ve yabancı turist akın ediyor.

Yaklaşık 300 hektarlık alanda doğal yetişen "Aygül" çiçeklerinin koparılmaması, ticari malzeme haline getirilmemesi için öğrenciler bölgede adeta nöbet tutuyor.

Kırgızistan'ın kültür turizmine katkı sunan "Aygül" çiçeğin tanıtımı için yerel yönetim her yıl şenlikler düzenliyor.

-"Gelecek kuşaklara, Aygül'ü koruma bilinci aşılıyoruz"

Kırgızistan Milli Üniversitesi (KMÜ) Biyoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canıl Sabirova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelecek kuşaklara "Aygül"ü koruma bilincini aşılayarak çiçeğin geleceğini teminat altına aldıklarını söyledi.

Sabirova, derslerde ve düzenlenen etkinliklerde "Aygül" çiçeğin korunması ve yayılması konusunda gençleri daha dikkatli olmaları gerektiği konusunda bilinçlendirdiklerini ifade etti.

Çiçeğin laboratuvar ortamında incelendiğini, fidanı ekildikten yedi yıl sonra ilk çiçeğini veren, bir metre yüksekliğindeki "Aygül"de bulunan ters lale sayılarının, çiçeğinin yaşını gösterdiğini dile getiren Sabirova, Kırgızistan'ın tanıtımına katkı sağlayan "Aygül"ün, 2004 yılında 89 bitki çeşidinin bulunduğu ulusal kırmızı kitaba alındığını ve ülkede adına şenlik düzenlenen tek çiçek olduğunu ifade etti.

Kırgız halkının "Aygül"ü kutsal kabul ettiğini de kaydeden Sabirova, çiçeğin hikayesini şu sözlerle anlattı:

"Bir zamanlar zengin bir adamın Aygül adlı kızının Kozu Ulan adında bir sevgilisi varmış. Kozu Ulan, Aygül'e duyduğu samimi duygular nedeniyle dolayı halk arasında cesur biri olarak tanınıyormuş. Akrabaların ve babasının rızasını alan Aygül ile Kozu Ulan'ın nikahı kıyılmış. Gençlerin evlilik günü geldiğinde düşman birlikler bölge halkına saldırmış. Düşmanlara karşı koyan Kozu Ulan hayatını kaybetmiş. Düşman karşısında zafer kazanan atlılar, Kozu Ulan'ın kalbini, Aygül'e teslim etmiş. Güzel Aygül, eşinin ölümünü kabul edememiş, onun kalbini alarak çıktığı kayalığın tepesinden kendisini aşağıya bırakmış. Günler sonra aynı yerde ismi bilinmeyen bir çiçek yükselmiş. Halk bu çiçeğe Aygül ismini vermiş."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :