• BIST 97.726
  • Altın 145,622
  • Dolar 3,5781
  • Euro 4,0001
  • Konya 8 °C
  • Bakan açıkladı: Emeklilik yaşı ileri çekilecek mi?
  • Maliye Bakanı Ağbal'dan yapılandırma toplantısı
  • Kurtulmuş'tan 'kıdem tazminatı' açıklaması
  • Bakan açıkladı: Emeklilik yaşı ileri çekilecek mi?
  • Maliye Bakanı Ağbal'dan yapılandırma toplantısı
  • Kurtulmuş'tan 'kıdem tazminatı' açıklaması

Kıraç arazilerden sofralara gelen lezzet: Tahin

Kıraç arazilerden sofralara gelen lezzet: Tahin
Osmaniye'nin engebeli ve kıraç arazilerinde ekilen susam, çiftçilerin ellerinden büyük bir zahmetin ardından geleneksel yöntemlerle tahine dönüşüyor - Kadirli Ziraat Odası Başkanı İspir:- "Susam makineyle hasat edilemediği için imece usulüyle toplanıyor.

OSMANİYE (AA) - MENDERES ÖZAT - Türkiye'nin önemli hububat tarımının yapıldığı Çukurova'da, engebeli ve kıraç arazilere ekilen susam, çiftçilerin geleneksel yöntemlerle zahmetli bir yolculuğun ardından tahine dönüşüyor.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, buğday hasadının ardından ikinci ürün olarak ekilen ve dünyada 4 bin yıldır tarımı yapılan en eski yağ bitkilerinden susam, düşük maliyeti nedeniyle çiftçiler için önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor.

Çorak ve küçük araziye sahip çiftçiler için vazgeçilmez ürün olan susam, tarlalarda 3 ayda olgunlaştıktan sonra imece usulüyle toplanarak kümeler halinde kurutulmaya bırakılıyor. Ürünler 20 gün süreyle güneşte bekletildikten sonra susam kümeleri sopalarla vurularak bitkisinden ayıklanıyor.

Daha sonra ayıklanan susam taneleri, elenip savrulmasıyla yabancı maddelerden temizleniyor. Bir gece suda bekletilen susam, kabuklarından ayrılıyor. Bu işlemlerden sonra birkaç defa daha yıkanan susam, kızgın fırında kavrulduktan sonra makinede ezilerek tahine dönüştürülüyor.

Çukurova çiftçisinin yoğun emeği ve zahmetli yolculuğun ardından tahine dönüşen susam, pekmezle birleşerek sofralarda yerini alıyor.

- "Susamın ekim alanı genişliyor"

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcağı seven ve yörede "küncü" olarak bilinen susamın tahinin hammadesi olduğunu ve yörede ekim alanlarının genişlediğini söyledi.

Özellikle ramazan ayında doyurucu ve tok tuttuğu için iftar ve sahur sofralarında daha çok tercih edilen tahinin pekmezle dört mevsim tüketildiğini aktaran İspir, şöyle konuştu:

"Son yıllarda daha çok kıraç ve engebeli arazilerde ekimi artan susam, çiftçilerimizin ellerinden bin bir zahmetin ardında tahin olarak sofralarımızdaki yerini alıyor. Susam makineyle hasat edilemediği için imece usulüyle toplanıyor. Dökülmemesi için hasadı elle yapıldığından yoğun emek istiyor. Zorlu ve zahmetli bir yolculuğun ardından tahine dönüşüyor. Dekar başına ortalama 40 kilogram verim alınılan susam kilogramı 8 lira, tahinin ise 10 liraya satılıyor. Pekmez ile birleşerek sofralarımıza lezzet katan tahin, içeriği nedeniyle süt ve et kadar kıymetli bir gıdadır."

- "Tahinin zahmeti de çok lezzeti de"

Kızyusuflu köyünden susam üreticisi Hacer Karaüce de imece usulüyle hasadı yapılan susamın yöre kadınlarının ellerinde tahine dönüştüğünü ve sofralardaki yerini aldığını anlattı.

Tahinin pekmezle birleşmesiyle lezzetinin bir başka olduğunu ve yılın her günü sofralarda olması gerektiğini belirten Karaüce, "Yapılan tahinin zahmeti de çok lezzeti de. Özellikle kış aylarında çocuklarımıza çok yediriyoruz. Tam bir vitamin deposu. Üç ay boyunca emek harcamış olsak da emeğimizin karşılığını fazlasıyla alıyoruz" diye konuştu.

Mehmet Kaya ise maliyeti düşük, kıraç ve engebeli topraklarda insan gücüyle hasadını yaptıkları susamdan her yıl dekara ortalama 40 ile 60 kilogram arasında verim aldıklarını kaydetti.

AA

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • On Numara çekildi (1)29 Mayıs 2017 Pazartesi 21:58
  • Afganistan'da iftar geleneği29 Mayıs 2017 Pazartesi 19:03
  • Altındağ Belediyesi'nde "Ramazan etkinlikleri"29 Mayıs 2017 Pazartesi 18:08
  • "İstanbul 100" sergisi açıldı29 Mayıs 2017 Pazartesi 17:48
  • Kitapseverler Haydarpaşa Garı'nda buluşacak29 Mayıs 2017 Pazartesi 16:18
  • Marmaris sahilleri yabancı turistlere kaldı29 Mayıs 2017 Pazartesi 15:44
  • Milyon dolarlık mega yat Bodrum'da29 Mayıs 2017 Pazartesi 15:33
  • Mersin'in sahilleri yaza hazırlanıyor29 Mayıs 2017 Pazartesi 14:33
  • Savaşın sakat bıraktığı Gazzelilere sanat desteği29 Mayıs 2017 Pazartesi 13:28
  • Kruvaziyer "Mein Schiff 5" Bodrum'a geldi29 Mayıs 2017 Pazartesi 13:23
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim